Prvič otroško edensko idilo prekine smrt njunih starih staršev, ko nedaleč od družinske hiše na neimenovanem podeželju Bližnjega vzhoda useka bomba. Smrt, ki jo je po prepričanju lokalnega poglavarja treba maščevati. A pot na drugo stran gore, nevarno zaradi domnevno neeksplodiranih min, poznata zgolj dečka, ki sta jo odkrila med spuščanjem zmaja. Njunemu očetu je prepuščeno, da izbere mučenika. Medtem ko ta izbere močnejšega Ahmeda, je mati kljub razcefranemu srcu »razumnejša«, ko želi Azizovo skorajšnjo mučno smrt zaradi neozdravljive bolezni preleviti v junaško dejanje in tako ohraniti vsaj enega sina.

Zaradi očetove neomajnosti, saj je bolnega prepovedano podvreči smrti, mati skrivaj poskrbi za zamenjavo identitet med bratoma, kar Aziz kljub Ahmedovi dilemi ponosno sprejme. Od tu se začne Ahmedov, zdaj Azizov, razboleni notranji boj, ki nenadzorovano izbruhne ob slavljenju »njegove« mučeniške smrti, ko je zaradi razkrite resnice že drugič pregnan z nasada oranževcev. Znova ga srečamo v odrasli dobi v ameriškem velemestu, ko se kot študent gledališke igre pripravlja na sklepno uprizoritev. Tematika drame, podobna njegovi otroški izkušnji, izbeza na dan neozdravljivo bolečino, podkrepljeno z naknadnim spoznanjem, da razstrelivo, s katerim se je opasal njegov brat, ni razstrelilo »nevarnih psov«, kot je bilo rečeno, temveč skupino otrok med gledanjem lutkovne predstave. Da bi utišal tisočere glasove, ki kričijo v njem, in umiril duhove umrlih, ki ga preganjajo v nočnih delirijih, se Ahmed odloči v obliki gledališke iluzije izpovedati nepovratno tragične zgodbe in s tem morda nekoč doseči pomiritev s samim seboj.

Prepletajoče se tematske veje, od (islamskega) patriarhata, neomajne vere v edinega boga, nesmiselnosti vojne, zlorabe zveličane ideje o samomorilskem dejanju, ki namesto obljubljenega raja razpre globoko brezno bremena krivde in kazni, privedejo do temeljnih vprašanj človekove eksistence, ki jih ekstremne okoliščine prisilijo v vnovične prevetritve. Liričen in hkrati zdravorazumski, realističen in hkrati intuitivno magičen, predvsem pa pretresljiv in globoko zarezujoč roman, ki aktualno tematiko razkriva z nove plati, predvsem naivno otroške in subtilno ženske, je zagotovo ena najsrhljivejših in najlepših zgodb s tega področja.