Čeprav smo z jesenskim zahvalnim praznikom in prvim snegom kuhalnice že precej naravnali na zimski režim, se tokrat posvetimo delikatesi, ki velja za nekoliko lažjo obliko rulade. Japonski suši se namreč po očitnih kriterijih uvršča prav med rulade, pa če vam je to prav ali ne. Gre pa seveda za tradicionalno japonsko jed na osnovi kuhanega in z riževim kisom nekoliko okisanega riža (suši-meši), ki ga zavijejo v stisnjene in posušene liste rdečih alg (nori). Osrednjo sestavino oziroma nadev pogosto predstavljajo surovi fileji ribe, morski sadeži in zelenjava, včasih pa celo tropsko sadje. Sestavine so lahko zelo raznolike, sušijem so skupni le riž, alge in zavita oblika. Podobno kot pri nas zavitek iz vlečenega testa, ki ga lahko napolnimo tako rekoč s čimer koli. Običajno ga postrežejo s prilogami, kot so vložen mladi ingver (gari), japonski hren (vasabi) in sojina omaka. Obstaja tudi različica, pri kateri je zunanji ovoj iz riža, list alge pa je skrit v notranjosti, ampak samo na zahodu, Japonci namreč te različice ne priznavajo. Podobna jed je sašimi – surovi koščki rib, postreženi na majhni kocki riža.