Po informacijah južnokorejske obveščevalne službe je Ri Sol Ju, prva dama Severne Koreje, stara 28 let in je mati treh otrok. V javnosti se pojavlja le izjemoma, še največkrat ob uspešnih testiranjih raket. Ob teh priložnostih se uglajeno smehlja, je vljudna in oblečena v oblačila pastelnih barv. Kot pišejo pri Independent, je prva dama Severne Koreje že večkrat pokazala, da je precej naklonjena zahodnjaškim modnim oblikovalcem. Opazili so jo namreč z več tisoč evrov vrednimi dizajnerskimi torbicami modnih hiš Dior in Chanel.

Njeno navdušenje nad dragimi modnimi kosi je v preteklosti že večkrat izzvalo mednarodno ogorčenje. Številnim se zdi neprimerno, da se prva dama države, v kateri ljudje domnevno stradajo zaradi pomanjkanja hrane, tako baha s svojim razkošnim življenjskim stilom.

Želela je biti pevka, namesto tega je postala prva dama Severne Koreje

Južnokorejska obveščevalna služba je izbrskala, da se je Ri Sol Ju rodila v premožno družino: njen oče je bil profesor, mati pa zdravnica. Nič ni znanega o tem, kako je postala soproga enega najbolj kontroverznih svetovnih voditeljev. Kot prvo damo so jo mediji prvič označili julija 2012, ko je Kim Jong Una spremljala na odprtju zabaviščnega parka. Takrat so severnokorejski državni mediji potrdili, da gre za Kimovo ženo. Istega leta ga je v javnosti še nekajkrat spremljala soproga.

Potrditev, da je severnokorejski voditelj poročen, je sprožila ugibanja o tem, kdaj in kje sta se zakonca spoznala. Nekateri pravijo, da sta se poročila že leta 2009, leto kasneje pa naj bi se jima rodil prvi otrok. Drugi domnevajo, da sta se leta 2010 spoznala na koncertu klasične glasbe.

Čeprav je uradnih podatkov o Ri Sol Ju zelo malo – pravzaprav je uradno potrjeno zgolj to, da sta s Kimom poročena – je južnokorejski obveščevalni službi uspelo izbrskati, da je Ri nekoč študirala petje, z zborom pa je leta 2005 obiskala Južno Korejo.

Ugibanja o številu otrok

Čeprav njene večmesečne odsotnosti niso redkost, je zadnja takšna odsotnost sprožila ugibanja o njenem zdravju. Kot poroča Bussines Insider, je južnokorejska obveščevalna služba izvedela, da je Ri v času odsotnosti rodila. Severnokorejski prvi par naj bi tako imel tri otroke. Še največ informacij o njihovem družinskem življenju je javnosti izdal nekdanji NBA zvezdnik Dennis Rodman, ki je Kimov velik prijatelj. Dejal je, da je na obisku leta 2013 spoznal njuno drugorojenko. »Pestoval sem deklico Ju-ae in govoril z gospo Ri. Gospod Kim je dober oče in ima čudovito družino,« je Rodman dejal za britanski Guardian.

Priznati je treba, da se svetovna javnost najverjetneje precej več ukvarja s tem, kako živi prva dama Severne Koreje kot pa Severnokorejci. Tem namreč že prejšnji voditelj, Kimov oče Kim Jong Il, nikoli ni predstavil svojih soprog.