Že tri sezone Teniški klub Svoboda čaka na tri teniška igrišča, ki mu jih je ljubljanska mestna občina obljubila potem, ko jim je zaradi gradnje gimnastičnega centra med Koprsko in Gerbičevo ulico vzela kar šest od devetih zunanjih igrišč. Poleti so stiskali pesti, da bo občina čim prej izbrala izvajalca del in da bodo vsaj naslednjo sezono začeli z večjim številom igrišč, a se je nato postopek končal brez izbire. Toda občina je zatem ponovno objavila javni razpis in ta se je končal uspešno, tako da bo klub s skoraj 40-letno tradicijo dobil obljubljeno – če ne na začetku sezone, pa vsaj tekom naslednjega leta.

Najugodnejša je bila na koncu ponudba ljubljanskega podjetja CVP, ki je pripravljeno opraviti gradbeno-obrtniška dela ter dobaviti in montirati opremo za okoli 268.000 evrov (brez davka na dodano vrednost). Kot so pojasnili na občini, večje zamude zaradi ponovljenega razpisa ne bo, že po prvotnem načrtu naj bi dela končali v prvi polovici naslednjega leta. CVP bo imel za izvedbo posla na voljo 150 dni od sklenitve pogodbe.

Cena skoraj na pol

Velja omeniti, da so na razpis konec avgusta v roku prispele štiri ponudbe in vsa štiri podjetja so povabili k pogajanjem, CVP pa si je nato priboril posel z znižanjem cene za okoli 40 odstotkov oziroma 199.000 evrov (brez DDV). V partnerstvu z Nigradom so se sicer prijavili že na julija objavljeni javni razpis, ki so ga sklenili brez izbire, saj nihče od prijavljenih ni izpolnjeval zahtevanih referenčnih pogojev. Tako je začetek projekta še drugič padel v vodo, občina je že maja 2015 iskala izvajalca v zmotnem prepričanju, da za takšen poseg ne bodo potrebovali gradbenega dovoljenja.

Odgovorni vodja projekta je arhitekt Boštjan Vuga, vendar projekt v prvi fazi še ne zahteva projektiranja. CVP bo namreč poleg treh zunanjih peščenih teniških igrišč ob poti, ki vodi od obstoječega objekta z garderobami, postavil samo še betonske klopi z lesenimi deščicami in leseno teraso, ki bo služila gostinskemu obratu v prenovljenem obstoječem objektu. Tega nameravajo prenoviti šele pozneje, prav tako pa bo občina pozneje v Športnem parku Svoboda gradila Teniški center Ljubljana s štirimi pokritimi igrišči za zimsko igro tenisa. Kot so zagotovili v biroju Sadar+Vuga, končna podoba štirimilijonskega centra še ni znana, iz proračuna je samo razvidno, da bo občina glavnino naložbe izvedla čez dve leti. Do takrat morajo med drugim odkupiti tudi nekaj zemljišč ob Koprski ulici.

Ena izmed občinskih idej je tudi, da bo nekoč okoli celotnega območja Športnega parka Svoboda urejena krožna pot za rolanje in tek. dv