Triinštiridesetletni filipinski strokovnjak se je s svojim delom v preteklih letih uveljavil v Avstraliji, Združenih državah Amerike in Evropi. Njegovo delo temelji na mišični izolaciji v biomehaniki. Z njim je k uspehu pomagal nekdanjemu argentinskemu nogometnemu zvezdniku Gabriellu Batistuti in številnim drugim znanim športnikom.

»Mislim, da sem bil že rojen s tem, da bom treniral ljudi, predvsem pa profesionalne športnike po vsem svetu. Moja prva učitelja, ko mi je bilo šest let, sta bila brat in sestra. Bila sta gibalno ovirana, zbolela sta za otroško paralizo. Ker sem ju dražil z oponašanjem njunih gibov, so me večkrat oštevali. Toda moje oponašanje njune hoje je porodilo vprašanje, od kod jemljeta moč za stanje, sedenje, hojo in za šport. Vse to se je prepletalo pri moji nadaljnji poti in izobrazbi. Sem magister fizioterapije, z licenco za osebnega trenerja,« svoje poslanstvo opiše sogovornik.

Ko je opravljal delo v rehabilitacijskih klinikah, se je najpogosteje srečeval z ljudmi, ki so imeli nevrološke težave. Ljudi, ki so imeli bolečine, je učil praktičnega opravljanja del. Po nekajletnem delu z bolniki se je odločil za sodelovanje s športniki. »S tem se je spet prebudila moja strast do analiziranja gibov. To je bila točka, na kateri sem ugotovil, da so običajni ljudje z normalnimi telesi dejansko bolj ovirani od tistih, ki so dejansko gibalno ovirani. Ljudje na splošno jemljejo svoje telesne sposobnosti kot nekaj samoumevnega in jih ne uporabljajo na pravi način. Potrebujejo pomoč,« ugotavlja strokovnjak.

Posameznik ni osamljen otok

Na sobotnem seminarju, ki bo v fitnes centru Fit 13 (mimogrede, kotizacija je 60 evrov), so dobrodošli zdravniki, trenerji različnih športnih panog, fizioterapevti, profesionalni športniki, rekreativci in vsi drugi, ki se radi gibljejo. Gre za proaktivni seminar, poudarja Neil Alvarez, na katerem se rešujejo detajlni problemi. Pravi, da ima rad vprašanja, njegovi odgovori pa bodo povezani z občutenjem in predstavitvijo pravilno izvedenih vaj.

Glavni poudarek bo na mišični izolaciji v biomehaniki. Vsako temo bo razložil z gibalno predstavitvijo od glave do peta. Seveda bo tudi nekaj teorije. Udeležencem bo pokazal, kako narediti (pravilne) gibe, poleg tega jim bo pomagal odpraviti težave, s katerimi se srečujejo pri športu. Možgani morajo zaupati telesu in telo mora zaupati možganom, poudarja.

»Dela se vselej lotim brez načrta, da ni monotono. Govorim o življenju in predvsem o svojih spoznanjih. Vse, kar vemo na tem svetu in kar počnemo, ni vse. Razširjeno obzorje, izobrazba, značaj, odnosi z ljudmi, dobrosrčnost, ponižnost, potrpežljivost in občutek za vodstvo brez pritiska, to so pogoji za vrhunsko treniranje. Zavedati se je treba, da posameznik ni osamljen otok. S sklenjenimi rokami moramo pomagati drug drugemu; tako boš dolga leta poznan, kot dobro seme, ki je bilo posejano in je obrodilo sadove,« pove Alvarez.

Še nekaj poudarja: »Zabavajte se ter samozavestno in z otroškim navdušenjem spustite dušo iz škatle. In ne pozabite na hrano! Hrana združuje ljudi ter prinaša radost in smeh po težkih in napornih delovnih dneh.«