Slovenska hokejska reprezentanca je lahko polovično zadovoljna s turnirjem evropskega izziva v Cergyju, kjer je ugnala gostitelje Francoze in izgubila proti Latviji in Belorusiji. Z istimi nasprotniki se je na Bledu pomerila že pred letom dni in ob osvojitvi drugega mesta iztržila zmago več.

Slovenski selektor Kari Savolainen je v Franciji spoznal realno moč izbrane vrste, ki jo februarja čaka vrhunec zime v olimpijskem Pjongčangu. »Energija v moštvu je bila dobra, morali pa bomo biti bolj disciplinirani. V Cergyju smo si privoščili preveč izključitev,« je komentiral finski strokovnjak. Slovenija je na turnirju zabila sedem golov in jih prejela enajst, od tega dva v prazno mrežo. Na treh tekmah si je nabrala 46 minut izključitev. Tri mesece pred začetkom olimpijskih iger je številki ena najbližje Matija Pintarič, saj Robert Kristan brani na nižji ravni v alpski ligi, Gašper Krošelj je ostal brez kluba, Luka Gračnar pa je manjkal zaradi nastopanja v ligi prvakov s Salzburgom. Francoski turnir je v slovenski vrsti zahteval dve poškodbi. Napadalec Nik Pem si je izpahnil ramo, vratar Kristan pa ima porezan palec na desni roki.

Slovenija je bila konkurenčna Franciji in Belorusiji, zmagovalka turnirja Latvija pa je bila prezahtevna tekmica. »Po treh tekmah v treh dneh se nam pozna utrujenost, saj je bila hitrost na ledu na visoki ravni. Na zadnjem obračunu z Belorusijo smo se v zadnji tretjini vrnili v igro in pokazali značaj. Nismo bili daleč od uspeha, nasprotnik je imel tudi nekaj sreče,« je komentiral napadalec Jan Urbas.

Selektor Savolainen bo pred olimpijskim turnirjem podrobno spremljal legionarje, saj javnost pričakuje, da bo moštvo selekcioniral po kriteriju poštenosti. »Vsak selektor ima veliko odgovornost, ko določa reprezentanco. Imamo dobre informacije o hokejistih, bodo pa nekateri odpadli s seznama. V Pjongčangu žal ne bo prostora za vse,« je komentiral Savolainen. Kot je znano, slovenski vrsti ne bo pomagal prvi zvezdnik Anže Kopitar, saj NHL v olimpijskem obdobju ne bo prekinil tekmovanja, še vedno pa ni znano, ali bodo v Južno Korejo odpotovali igralci iz ruske lige, kjer nastopajo tudi Jan Muršak, Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič.