Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavod s svojo akcijo priključuje vseslovenski akciji policije in ministrstva za zdravje Slovenija piha 0,0, katere namen je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov, obenem pa nagraditi tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom substanc.

Aktivnosti v okviru akcije Čista nula, čista vest bodo sprva potekale v popoldanskih urah na cilju pohoda od Litije do Čateža med 12. in 15. uro ter v centru Ljubljane od 14. do 16. ure. V večernih oziroma nočnih urah se bodo predstavniki zavoda usmerili na Martinovanje na Ptuju, in sicer od 21. ure dalje. Mobilne patrulje pa bodo v Novem mestu, Mariboru, Celju in Kranju.

Poleg cest usmerjeni tudi v gostišča

Pri svojih aktivnostih bodo mlade voznike spodbujali, da ne pijejo alkohola. Poleg tega bodo vabili na preizkus alkoholiziranosti. Tiste, ki bodo imeli rezultat 0,0 bodo tudi simbolično nagradili. V primeru, da test pokaže opitost, moderator opozori na nevarnosti in zakonska določila ter voznika spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo.

Aktivnosti v okviru vseslovenske akcije Slovenija piha 0,0 pa bodo usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi. Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V noči na nedeljo bodo med drugim policisti na območju Policijske uprave Maribor izvedli obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji Promil. Policisti policijske postaje Velenje pa bodo danes skupaj s člani sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu velenjske občine v preddverju tamkajšnje glasbene šole izvedli preventivno akcijo o varnosti v prometu.