Kot so spomnili na Televiziji Slovenija (TVS), je nekdanja predsednica uprave Probanke Romana Pajenk namreč aprila lani med pričanjem pri parlamentarni bančni komisiji zatrjevala, da o poslih brata Tomaža Ročnika in o posojilih, ki jih je najemal v tej banki, ne ve nič. »Niti en kreditni posel vam ni ostal v spominu?« jo je 14. aprila lani spraševal predsednik komisije Anže Logar (SDS). »Ne, nikoli nisem bila na seji, nisem imela njegovih papirjev, nič od tega,« je odgovorila.

Tudi o svojem podpisu na aneksnih pogodbah o podaljšanju posojil bratu ni vedela nič. »Verjetno je bilo v kakšnem kupu tudi to,« je dejala. Logar pa jo je vprašal: »Vam je slučajno kar podpis padel na tisti papir ali kako?« »Kot menedžer na banki imaš pogosto kupe papirjev za podpisat,« so na besede Pajenkove spomnili na TVS.

Utemeljen sum krivega kričanja

Tudi zato je Anže Logar prepričan, da imajo neizpodbitne dokaze, da je Pajenkova lagala: »Gospa Pajenk se je delala zelo nevedna glede poslov svojega brata, uspeli smo dokazati vsaj do utemeljenega suma, da je pri tem zavajala javnost in da je krivo pričala.« Zdaj je na potezi tožilstvo, že sama ovadba pa je po oceni Logarja »precedenčni primer, da se bo vsaka oseba, ki priča pred preiskovalno komisijo, zavedala resnosti svojega pričanja, na koncu koncev pred davkoplačevalci«.

Komisija namerava zaradi krivega pričanja kazensko ovaditi še nekaj zaslišanih prič, a njihovih imen za TVS Logar še ne želel razkriti. Odziva Romane Pajenk televiziji ni uspelo dobiti.