Tako stavnice kot tudi nogometni poznavalci so Hrvaško pred prvo kvalifikacijsko tekmo proti Grkom postavljali v vlogo favorita za zmago. Niso se ušteli, saj so kockasti v četrtek prikazali eno najboljših predstav v zadnjih letih in pred domačimi navijači v Zagrebu tekmeca nadigrali s kar 4:1. »To je nočna mora brez primere,« in »svetovno prvenstvo bomo spremljali po televiziji,« so se z zapisi po tekmi v usodo vdali grški mediji. Po tako prepričljivem porazu težko ostanejo optimistični celo najbolj zvesti grški navijači, pa čeprav je njihova reprezentanca v kvalifikacijah doma izgubila le proti Belgiji, v ekipo pa se pred jutrišnjo povratno tekmo v Pireju po odsluženi kazni vrača Romin branilec Kostas Manolas.

»Seveda je Hrvaška v bistveno boljšem položaju, to je dejstvo. A pred nami je še 90 minut. Poskušali bomo vse, da odigramo bolje kot na prvi tekmi in dosežemo boljši rezultat. Ne bomo se predali,« se je po polomu tolažil selektor Grkov Michael Skibbe. Dvainpetdesetletnemu Nemcu bi se z evropskimi prvaki iz leta 2004 v primeru zasuka posrečil pravcati čudež, saj v dodatnih kvalifikacijah doslej ni še nobena reprezentanca nadoknadila tako visokega zaostanka.

Nemara tudi zato Hrvatom misli že bežijo proti Rusiji, saj njihovi novinarji že premlevajo, katere nasprotnike jim utegne na svetovnem prvenstvu nameniti ples kroglic, ki bo čez tri tedne v Moskvi. Ob splošni nogometni evforiji pri sosedih se tako zdi, da je priseben ostal zgolj selektor Zlatko Dalić, ki opozarja: »Nikakršnemu veselju se ne smemo prepustiti. V Grčijo potujemo, kot da se je prva tekma končala z 0:0.« Nekdanji nogometaš Varteksa in Hajduka, ki je na klop Hrvaške sedel pred mesecem dni, tako kot na Maksimiru tudi jutri zaradi zdravstvenih težav v napadu skoraj zagotovo ne bo mogel računati na Maria Mandžukića, kar pa ob razigranih Nikoli Kaliniću in Andreju Kramariću ne bi smelo biti težava.

Tako dobro izhodišče kot Hrvati bi si na današnji prvi tekmi v Köbenhavnu nedvomno želeli zagotoviti tudi Danci, ki se bodo za svoj peti nastop na svetovnem prvenstvu pomerili z Irci. Nasprotnika se dobro poznata, saj sta doslej odigrala 13 medsebojnih dvobojev, z nekoliko boljšo statistiko pa se ponašajo gosti, ki so zmagali petkrat, prav tolikokrat pa sta se moštvi razšli brez zmagovalca. Obe reprezentanci sta sicer v razmeroma dobri formi, saj so Danci na zadnjih osmih domačih tekmah izgubili le enkrat, medtem ko so Irci na zadnjih šestih gostovanjih dosegli tri zmage in tri remije.

Verjetni postavi – Danska (4-2-3-1): Schmeichel, Knudsen, Christensen, Kjaer, Ankersen, Kvist, Delaney, Sisto, Eriksen, Poulsen, Bendtner. Irska (4-5-1): Randolph, Christie, Duffy, Clark, Ward, Brady, Hourihane, Whelan, Arter, McClean, Murphy.