Po manjši jami, ki so si jo na začetku lige ABA skopali pri ljubljanski Olimpiji, je zdaj napočil čas, ko je treba iz nje tudi splezati. Ljubljančani bodo v zadnjih štirih krogih prvega dela jadranskega tekmovanja proti MZT, Partizanu, FMP in Zadru iskali vsaj tri zmage, s katerimi bi se pred drugim delom približali šestemu mestu, ki je bilo postavljeno kot cilj pred začetkom sezone. Prva naloga zmaje čaka jutri ob 21. uri, ko bo v Stožicah v 8. krogu gostoval MZT iz Skopja, ki je v zadnjem obdobju precej spremenil moštvo. Manjšo spremembo pa je včeraj doživela tudi Olimpija, saj se je od državnih prvakov po dvanajstih letih poslovil Matevž Zupančič, ki je v zadnjih letih opravljal vlogo direktorja, po prihodu Romana Lisca pa svetovalca uprave.

»Zmaga bi nam na splošno veliko pomenila. V prvi vrsti zaradi položaja na lestvici, ob tem pa bi nam dala tudi nekaj samozavesti in miru. Vseeno prevelikega pritiska na igralce ne izvajam, se pa zavedamo, kaj nam je narediti,« pravi trener Olimpije Gašper Okorn, ki mu miren spanec onemogočata manjši poškodbi Erjona Kastratija in Jana Špana, ob tem pa tudi številne menjave pri MZT. Vodstvo kluba iz Skopja je namreč po slabem začetku sezone močno zavihalo rokave in naredilo številne rošade v moštvu, ki sta ga zapustila Daniel Jansen in Brett Bailey, novinci pa so Đorđe Majstorović, Radosav Spasojević, Dominik Mavra in Nikola Pavlićević. »Gre za povsem drugo moštvo kot pred 14 dnevi. Ne vem, ali bodo že vsi igrali, se pa na to pripravljamo. Trener Aleksandar Todorov ima kar naenkrat deset igralcev v rotaciji, kar stvari spremeni. A ker so njihovi novinci stari znanci moštev iz lige ABA, večjih težav pri pripravi ne bo,« dodaja Okorn.

Strateg zmajev je po torkovem porazu proti Venezii močno zaropotal in kritiko namenil tudi igralcem. Prepričan je namreč, da bi ob bolj kolektivnem pristopu premagali italijanskega prvaka. »Kritiko so sprejeli dobro. Tudi sami vedo, da so iz rok izpustili lepo priložnost za odmevno zmago, ker so ubrali napačno pot. Moja naloga pa je, da jim pokažem pravo. Bi me pa bolj skrbelo, če bi tavali v temi in ne bi vedeli, kaj nam lahko prinese rezultat in nas približa kakovostnejšim ekipam. Vemo in smo to prvi del tekme izvajali, nato pa nehali. To je tisto, kar je moteče,« ocenjuje Okorn, ki je med drugim v torek zvečer izpostavil tudi to, da je Olimpija finančno še vedno omejena in si letos še ne more privoščiti večjega števila kakovostnih igralcev ali kakšno okrepitev, zaradi česar v peklenskem ritmu tekem trpi tudi rezultat. Občutek je bil, kot da je 44-letni Ljubljančan zaradi predstav pod pritiskom nadrejenih, a je to zanikal. »Znotraj kluba nimam nobenih pritiskov. Z novim direktorjem Romanom Liscem zgledno sodelujeva. Podal sem le oceno, ker se mi zdi, da ima javnost pogosto zamegljen pogled na zadeve.«

Liga ABA, 8. krog: Cibona – Zadar sinoči, danes ob 19. uri: Mega B. – Partizan, jutri ob 17. uri: C. zvezda – FMP, ob 19. uri: Budućnost – Cedevita, ob 21. uri: Olimpija – MZT, ponedeljek ob 21. uri: Mornar – Igokea.