Ljubitelji odbojke se še dobro spomnijo, kako se je ACH Volley v lanski sezoni na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij proti francoski ekipi Arago de Sete kljub porazu v gosteh (1:3) po zlatem nizu veselil desetega nastopa v ligi prvakov. V ponovitev takšnega razpleta tokrat ne moremo verjeti, saj si je ACH že na sredinem dvoboju s porazom močno priprl vrata elitnega odbojkarskega tekmovanja. Čeprav je bila igra gostov iz Novosibirska daleč od idealne, pa so ti znali unovčiti izkušnje in individualno kakovost ter so na krilih izvrstnega Nemca Györgyja Grozerja, ki je Ljubljančanom nasul kar 18 točk, na koncu slavili zmago s 3:0.

»Mogoče nam je zmanjkalo nekaj izkušenj, a mislim, da smo si tudi teh nabrali že dovolj. Na koncu so odločale malenkosti. Če bi imeli za sabo več takih tekem, bi se to v naši igri poznalo, a delamo s tem, kar imamo,« je po tekmi dejal igralec ACH Volleyja Jan Pokeršnik. Če bi 27-letnik želel jutri s soigralci upati na preboj v ligo prvakov, bi moral lani četrtouvrščeno moštvo ruskega prvenstva nadigrati s 3:0, za nameček pa nato dobiti še zlati niz. A po izjavah iz ljubljanskega tabora gre sklepati, da bi bili zadovoljni že, če bi odigrali na višji ravni kot pred štirimi dnevi. »Mislim, da bomo v Rusiji prikazali boljšo predstavo in prepričan sem, da bomo nasprotniku odvzeli kakšen niz ali celo več. Že tako nam urnik tekem ni najbolj naklonjen, poleg tega pa se bomo morali spopadati tudi s časovno razliko. Vseeno mislim, da v tem ne smemo iskati izgovorov, temveč priložnost,« je še zatrdil Pokeršnik.

Podobno razmišlja tudi njegov soigralec Matic Videčnik, ki na nedeljski obračun gleda tudi kot na priložnost za nabiraje dodatnih izkušenj. »Poti v Rusijo se veselimo, saj se tam igra dobra odbojka. V igri bomo poskušali napraviti kakšen korak naprej. Upam, da nam bo uspelo, če ne, pa sem prepričan, da nam bo tudi ta izkušnja prišla prav v nadaljevanju sezone. Pomembno bo, da si ogledamo analizo zadnje tekme in ugotovimo, kaj smo delali dobro, obenem pa bomo poskušali popraviti napake. Predvsem bomo morali na nasprotnike še nekoliko bolj pritiskati na servisu, da bodo imeli sprejem bolj oddaljen od mreže in da bomo mi lažje igrali v bloku,« je povedal Matic Videčnik.

Že danes ob 18.30 pa bodo na igrišče stopile odbojkarice mariborskega Branika. Tako kot ACH Volley bodo tudi slovenske prvakinje v gosteh odigrale povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Varovanke Sama Miklavca so na prvi tekmi pred petimi dnevi sicer izgubile proti poljskim predstavnicam iz Rzeszowa z 1:3, a so se obenem lahko prepričale, da tekmice le niso tako superiorne, da jim ne bi mogle konkurirati. Glavno orožje Štajerk bo znova 21-letna slovenska reprezentantka Iza Mlakar, ki je tekmicam v torek nasula kar 31 točk.