Največ, kar 50 litrov vina na prebivalca, popijejo Luksemburžani, sledijo Portugalci z 48 litri. Najmanj, dobra dva litra vina, popijejo Poljaki. Največ vina v EU proizvede Italija in ga tja tudi največ izvozi, Slovenija pa je največji uvoznik vina iz Evrope.

43 litrov vina na leto popijemo v povprečju.

Samooskrbni z vinom in perutnino

Na martinovo postrežemo z značilnimi jedmi. Te se po regijah razlikujejo, nikjer pa ne smejo manjkati gos ali kakšna druga perutnina, mlinci, rdeče zelje in vino. Lani smo pridelali skoraj 95.000 ton grozdja, iz katerega je bilo proizvedeno dobrih 820.000 hektolitrov vina, ugotavljajo na statističnem uradu. Z vinom smo bili tako 91-odstotno samooskrbni. Perutninskega mesa je bilo lani prirejenega skoraj 65.000 ton, s tem je bila stopnja samooskrbe 107-odstotna. Vsak prebivalec Slovenije ga je v povprečju porabil okoli 30 kilogramov. Zraven omenjenih jedi vedno postrežemo tudi mlince – teh so industrijska podjetja pri nas lani prodala okoli 140 ton.

30 kg perutnine je lani v poprečju zaužil Slovenec.

140 ton mlincev so lani proizvedla naša industrijska podjetja .

Več vina uvozimo, kot ga izvozimo

Lani smo uvozili več kot 13 milijonov litrov vina iz svežega grozdja, največ iz Italije, Makedonije in z Madžarskega. Izvozili pa smo ga 4,5 milijona litrov, največ v Italijo, Združene države Amerike in Avstrijo. V zadnjih letih se je zelo povečal izvoz vina na Kitajsko. Če smo leta 2007 na Kitajsko izvozili za 91.000 evrov vina, se je ta številka lani povečala za okoli desetkrat oziroma na okoli 910.000 evrov.

13 milijonov litrov vina smo lani uvozili v Slovenijo.