Predsednica kongresa je ocenila, da Slovenija ima zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo.

Kongresa se udeležuje okrog 150 zdravnikov iz Slovenije in drugih držav, kot so Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška, Srbija in Madžarska. Cilj kongresa pa je bil združiti vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z otroško kirurgijo. Na kongresu, ki bo potekal še v soboto, bodo med drugim spregovorili o otroški torakalni kirurgiji, plastični kirurgiji, otroški urologiji in ginekologiji.

Senica Verbičeva danes ni želela komentirati razmer na otroški srčni kirurgiji v Univerzitetno kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Dejala je, da je otroška kardiokirurgija povsem nekaj drugega kot otroška kirurgija, ki ne posega v otroško kardiokirurgijo.

Na vprašanje, kaj meni o predlogu vlade, da ustanovi center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami kot samostojni zavod in ne v okrilju UKC Ljubljana, je Senica Verbičeva odgovorila, da je ta odločitev prava, saj potrebujemo center, ki bi skrbel za otroške srčne bolnike.

Aferam, ki so se zgodile na ljubljanski otroški kardiokirurgiji, pa bi se po mnenju Senice Verbičeve lahko izognili z dobrim dialogom, medsebojnim sodelovanjem in timskim delom.