Izjema je le ena – Italija. Medtem ko bo večina nogometnih velesil tokratno reprezentančno »okno« izkoristila za igranje prijateljskih tekem, se bodo morali omenjeni štirikratni svetovni prvaki še zelo potruditi, če želijo prihodnje leto na prvenstvu v Rusiji znova nastopiti med svetovno elito. Tam naših zahodnih sosedov nazadnje ni bilo davnega leta 1958, ko je prvenstvo gostila prav država, ki tokrat pomeni njihovo oviro v dodatnih kvalifikacijah – Švedska. Ta je po reprezentančnem slovesu Zlatana Ibrahimovića in ob izostanku pravih zvezdnikov svetovnega formata (še najbolj izstopata branilec Manchestra Uniteda Victor Lindelöf in krilni igralec Leipziga Emil Forsberg) malce presenetila že z uvrstitvijo v dodatne kvalifikacije, kar ji je uspelo tudi zaradi razlike med danimi in prejetimi zadetki. Zaradi nje se je namreč v svoji skupini ob enakem številu točk (19) uvrstila na drugo mesto pred Nizozemsko.

Chiellini: Možnosti so izenačene

Vse omenjeno pomeni tudi, da bodo Italijani igrali pod bremenom vloge velikega favorita, medtem ko so Švedi lahko sproščeni, kar bo po mnenju strokovnjakov njihova glavna prednost. »Ključ do napredovanja je dober izid na prvi tekmi. A nikakor ne bo lahko – Švedi nimajo kaj izgubiti, so popolnoma razbremenjeni, ob tem pa so 'super' organizirano moštvo,« je pred tekmo analiziral italijanski trener francoskega Nantesa Claudio Ranieri, ki je, ko beseda nanese na »super« organizirana moštva, eden najprimernejših sogovornikov – ravno s »super« organizacijo mu je pred dvema sezonama uspelo senzacionalno osvojiti angleško prvenstvo s »palčkom med velikani« Leicestrom Cityjem. Da jih čaka težko delo, se očitno dobro zavedajo tudi italijanski nogometaši. Branilec Giorgio Chiellini opozarja na kompaktnost Švedov in njihove klasične postavitve v sistemu 4-4-2 ter dodaja: »Jasno je, da so možnosti 50:50. Švedi nasprotniku puščajo zelo malo prostora in so izjemno zahteven tekmec. Sem pa vesel, da med njimi ne bo Zlatana Ibrahimovića.«

No, temu bi se Italijani izognili v vsakem primeru, saj je Ibra, ki še vedno okreva po poškodbi kolena, slovo od reprezentance vzel že po koncu lanskega evropskega prvenstva, se je pa nanj v teh dneh zaradi številnih sezon, ki jih je odigral v italijanskem prvenstvu v dresu Juventusa, Interja in Milana, spomnilo veliko medijev tako v Italiji kot na Švedskem. V enem od intervjujev je v svojem slogu poudaril, da njegov izostanek močno zmanjšuje kakovost tokratnih tekem, ter dodal, da bo Švedska popolnoma razbremenjena, saj da od nje, odkar je sam končal reprezentančne nastope, nihče ne pričakuje veliko. Na vprašanje o morebitnem nastopu na SP, če se Švedi tja uvrstijo, pa je odgovoril malce čudno: »Ne, moja reprezentančna zgodba je končana. Toda po drugi strani… Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Zagotovo bi bilo zabavno oditi v Rusijo.« Tokratna tekma med Švedsko in Italijo (povratna bo na sporedu v ponedeljek) bo skupno že 23. medsebojna, doslej imajo Italijani deset zmag, po šest tekem se je končalo z zmago Švedske in remijem.

Verjetni postavi – Švedska (4-4-2): Olsen; Krafth, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson; Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg; Berg, Toivoinen. Italija (3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Parolo, De Rossi, Verratti, Darmian; Belotti, Immobile.

Hrvaška razbila Grčijo,zmagala tudi Švica

Medtem ko bodo Švedi in Italijani prvo tekmo odigrali nocoj in jo bodo jutri še Danci in Irci, sta bili drugi dve prvi tekmi v evropskih dodatnih kvalifikacijah že danes zvečer. Hrvaška je v Zagrebu premagala Grčijo (4:1), potem ko ji je že po pol ure igre zabila polovico toliko golov (3), kolikor so jih Grki pred tem prejeli na vseh desetih kvalifikacijskih tekmah v skupini skupaj (6). Druga tekma med Severno Irsko in Švico, najboljšo drugouvrščeno reprezentanco rednega dela kvalifikacij, se je v Belfastu končala z zmago gostov (0:1). Povratni tekmi bosta v nedeljo.

Dodatne kvalifikacije za SP, prvi tekmi: Hrvaška – Grčija 4:1 (3:1) – Modrić (13, 11-metrovka), Kalinić (19), Perišić (33), Kramarić (49); Papastathopoulos (30), Severna Irska – Švica 0:1 (0:0) – Rodriguez (58, 11-metrovka).