V nedeljo se bo v londonski O2 Areni začelo zadnje letošnje teniško dejanje, ko bo prekrižalo loparje najboljših osem teniških igralcev v sezoni. V zadnjem letu se je razmerje moči v tenisu precej spremenilo. Lani sta se prav v Londonu za mesto številke ena ob koncu leta bojevala Andy Murray in Novak Đoković, letos pa med najboljšimi ne bo ne Škota ne Srba. Pravzaprav bosta od lanske najboljše osmerice letos igrala le Hrvat Marin Čilić in Avstrijec Dominic Thiem. Tudi najboljši igralec sveta ob koncu sezone je že znan, saj bo ne glede na razplet številka ena Španec Rafael Nadal, ki ga v zadnjih tednih znova muči poškodba kolena. Favorit bo Roger Federer, ki bo lovil že svojo sedmo zmago na sklepnih mastersih. Zadnjo je osvojil leta 2011, prvo pa leta 2003.

Ker se teniška sezona izteka in ker teniški navdušenci pogrešajo stare obraze, je veliko govora o poškodovanih igralcih. Na igrišče se je ta teden prvič po julijski poškodbi kolena vrnil Stan Wawrinka. Švicar ne napoveduje čudežev, saj si predvsem želi, da bo telo zdržalo vse napore. Andy Murray se je ta teden v ekshibicijskem dvoboju v domačem Glasgowu pomeril z Rogerjem Federerjem. »Ne bom se vrnil v tekmovalno areno, dokler ne bom stoodstotno pripravljen,« pravi Murray. Srb Novak Đoković pa ugotavlja, da je več prostega časa po poškodbi koristno porabil za družinske obveznosti, zdaj pa vse bolj pogreša tekme.

Ta teden poteka izjemno zanimiv turnir v Milanu, kjer se na tekmovanju Next Gen meri najboljših osem mladih igralcev letošnjega leta. Za zdaj sta bila najprepričljivejša Hrvat Borna Čorić in Južnokorejec Hyeon Chung. Turnir je zanimiv zaradi preizkusa novih teniških pravil. Dvoboji potekajo na tri dobljene nize, in sicer se vsak igra do štirih iger. Če je rezultat 3:3, tekmeca igrata podaljšano igro do sedem. Pri rezultatu 40:40 dobi igro tisti igralec, ki osvoji točko. Med vsakim servisom ima igralec na voljo 25 sekund, ki se odštevajo po odigrani prejšnji točki. Odzivi so za zdaj mešani. Nedvomno pa gre za zanimivo spremembo, ki na prvi pogled največ sprememb prinaša pri izidu 40:40, ko tekmeca zaradi pomembnosti odigrata več žogic.

Zadnje dejanje ženske sezone bo finale pokala federacij, v katerem se bodo pojutrišnjem v Minsku pomerile Belorusija in ZDA. Favoritinje bodo Američanke, ki bodo nastopile v postavi Sloane Stephens, Coco Vandeweghe, Shelby Rogers in Alison Riske. Za Belorusinje ne bo igrala Viktoria Azarenka, ki se na sodišču bojuje za skrbništvo nad desetmesečnim sinom Leom. Za Belorusijo bodo igrale Arina Sabalenka, Aljaksandra Sasnovič, Vera Lapko in Lidzija Marozava.