Tri mesece mineva, odkar je Vladimira Tomšič, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica, po odstopu Ingrid Kus Sotošek čez noč prevzela vajeti še v radeškem zdravstvenem domu. Diplomirana medicinska sestra in univerzitetna diplomirana organizatorica je z občino Radeče podpisala podjemno pogodbo za štiri ure vodenja, župan Tomaž Režun pa jo je angažiral zato, ker ima dolgoletne izkušnje z vodenjem podobne zdravstvene ustanove. Tomšičeva se za položaj direktorice s polnim mandatom zagotovo ne bo potegovala.

Svet zavoda bo popoln

So pa v sevniškem zdravstvenem domu pred kratkim odločali o prezaposlitvi zdravnice, specialistke družinske medicine Biljane Kešić, ki bo že prihodnji teden, ker ne bo imela odpovednega roka, lahko začela delati v radeškem zdravstvenem domu. »Zelo sem vesel, da bomo tako v Radečah končno imeli novo, stalno zdravnico, ob tem pa upam, da bo s tem konec zdrah, ki smo jim bili priča zadnje leto,« pravi župan Tomaž Režun.

Omenjena zdravnica, ki je v zdravstvenem domu Radeče nekoč že delala, a je odšla zaradi nevzdržnih razmer, se bo pridružila zdravniku, zaposlenemu po podjemni pogodbi, ki se lahko kadar koli poslovi. Kot je še povedal župan, bodo radeški svetniki konec meseca na svoji redni seji v celoti dopolnili svet zavoda, v katerem bodo poslej sedeli štirje predstavniki občine, dva iz vrst zaposlenih in predstavnica zdravstvene zavarovalnice. Novi svet bo izbral novega direktorja ali direktorico med kandidati, ki se bodo prijavili na razpis. Tega bodo po vsej verjetnosti prav tako objavili še ta mesec. Ob tem je župan izrecno poudaril, da ne držijo govorice o združevanju radeškega in sevniškega zdravstvenega doma. »To tudi ni mogoče, saj bi, če že, sinergije prej iskali z Laščani, saj, ko gre za zdravstvo, bolj gravitiramo k laški kot sevniški občini,« pravi Režun.

Težave v radeškem zdravstvenem domu so se začele lani, ko so začela na občino prihajati anonimna pisma zaskrbljenih zaposlenih, ki so se pritoževali nad vse bolj nemogočimi razmerami in odnosom direktorice Ingrid Kus Sotošek. O težavah so vse pogosteje tožili tudi občani, ki so potrebovali njihove zdravstvene storitve.

Vložili ovadbe

Ko so poslovanje vzeli pod drobnogled, so ugotovili, da sta si Kus-Sotoškova in prejšnja predsednica sveta zavoda zdravstvenega doma med letoma 2011 in 2016 izplačali za kar 193.000 evrov bruto nadur. Od tega je samo Kus-Sotoškova za 4715 nadur prejela dobrih 161.000 evrov, česar nikoli ni demantirala – niti ni javnosti želela pojasniti svoje plati zgodbe. Je pa inšpektorat za delo na celjsko policijsko upravo proti njej podal prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri izplačilu nadur. Kazensko jo je – zaradi še drugih nepravilnosti – ovadila tudi občina, ustanoviteljica tega javnega zavoda. Kus-Sotoškovi so očitali nepotizem zaradi zaposlitve svoje hčerke ter neupravičeno izplačevanje potnih stroškov, zaradi nezakonitega imenovanja glavne sestre na čelo sveta zavoda so prijavo prejeli tudi na protikorupcijski komisiji. Kus-Sotoškova je kljub pozivu k odstopu do julija vztrajala na direktorskem položaju, zatem pa odstopila.