Vreme se na neki način utrudi, ko mine poletje in recimo pol jeseni. Če samo pomislimo, kako živahno je bilo prej, niti ni čudno. Dokler je dobivalo energijo, si je izmišljevalo razne nevihte, spreminjalo kopasto oblačnost iz ure v uro, grmelo je, lilo kot iz škafa… Ko pa je sonce počasi svojo pipico zaprlo, se je vse upočasnilo. Tudi vreme ne more brez energije, ampak vremenski stroj je zajamčeno ekološki, ne onesnažuje ozračja in ne proizvaja toplogrednih plinov. Uporablja le trajnostne vrste energije, pravzaprav le eno vrsto.

Vreme je res lep primer, kako vsako dogajanje v naravi potrebuje energijo, da se kaj premika, pretvarja, nastaja in tudi izginja. Brez energije ni ničesar. Še vreme bi se dobesedno ustavilo, če bi sonce prenehalo pošiljati svojo energijo na zemljo, če bi na primer ugasnilo. Vsaka noč je en tak majčken primer, kaj bi se počasi zgodilo, če bi sonce ugasnilo. Do jutra se lahko že kar znatno ohladi. Veter dostikrat zamre, nastane rosa, slana, megla… A na srečo nato spet posije sonce in nas reši nadaljnjega ohlajanja in nam radodarno segreje zrak ter nam spet »podaljša življenje«.

Seveda se tudi ponoči z vremenom lahko marsikaj dogaja, a to je posledica segretega ozračja od prej, od gibanj, ki jih je povzročila neenakomerna razporeditev sončne energije po našem planetu, posledica dejstva, da ima pol zemlje vendarle dan, ko je pri nas noč, da je veliko toplote akumulirane v oceanih. Noč je le majhen utrinek. Če pa bi se noč več ne končala, bi bila zgodba seveda precej drugačna. Kako zelo smo odvisni od sonca, kajne? A ker vemo, da bo živelo še nepredstavljivo dolgo, vsaj v primerjavi z dolžino človeškega življenja, nas sploh ne skrbi, kaj bo, ko bo začelo ugašati.

Ljudje smo nenasitni, najbrž bi porabili toliko energije, kot bi jo lahko pridobili. Naredili smo nepregledno število stvari, ki jih poganja energija. Ampak ne sončna. Ta nam je sicer na voljo, lahko bi rekli, da nam niti čez prag ni treba stopiti, saj nas greje skozi okna, a to je dosti premalo za naše potrebe. Pravzaprav se moramo za sončno energijo celo zelo potruditi, da nam lahko služi v namene, za katere potrebujemo energijo. Dosti lažje je spremeniti v elektriko vodno silo, pa premog, pa… kot pa sončno sevanje. Pa tako se nam ponuja!