Alpska liga, od letošnje sezone najvišje mednarodno tekmovanje za slovenski klubski hokej, v času tradicionalnih reprezentančnih druženj v novembru ne prekinja svojega tekmovanja v celoti. Avstrijska in italijanska moštva bodo odigrala nekaj zaostalih tekem, Jesenice bodo znova dejavne v sredo v Neumarktu, Olimpija pa šele prihodnjo soboto, ko bo gostovala pri Fassi.

Po dveh mesecih tekmovalnih aktivnosti aktualni prvak Rittner upravičuje vlogo prvega favorita za končno zmagoslavje tudi v tej sezoni. Če ljubljanski in jeseniški hokejisti nimajo kakovosti za igranje v EBEL, kjer bi zaradi nekonkurenčnosti zasedali dno lestvice, so v alpski ligi tik pod vrhom. Italijansko-slovenska prevlada je tako očitna, da je najboljše avstrijsko moštvo (Feldkirch) šele na skromnem sedmem mestu, ravno v sredini lestvice pa je ogromna gneča za uvrstitev na položaje, ki vodijo v končnico. Povsem nekonkurenčno je mladinsko moštvo celovškega KAC, ki je na petnajstih tekmah osvojilo zgolj točko za poraz v podaljšku proti Neumarktu. Najučinkovitejši hokejisti lige so Kanadčani iz italijanskih klubov, med najboljšo deseterico sta tudi ljubljanska aduta Andrej Hebar in Matic Kralj. Med jeseniškimi hokejisti je največ točk zbral Luka Kalan, ki je pred dvema letoma igral še za Olimpijo.

Alpska liga je tudi v tej zimi občutno manj gledana kot EBEL. V drugoligaški konkurenci sedemnajstih klubov v povprečju niti eno moštvo nima več kot 1000 gledalcev na tekmo, medtem ko ima v EBEL najboljši obisk Medveščak (4000), najslabšega pa Gradec (2700). Jesenice v Podmežakli v povprečju spremlja 950 gledalcev, v gosteh pa 860. Olimpija ima slabši izkupiček, saj je povprečni obisk v Tivoliju 580 gledalcev (brez derbija bi bila številka občutno manjša), na tujem ledu pa jo spremlja 730 obiskovalcev.

Slovenci na 400. tekmi zmagali po podaljšku

Slovenska hokejska reprezentanca je v uvodni tekmi turnirja evropskega izziva v francoskem Cergyju po podaljšku premagala domačo zasedbo Francije s 3:2 (0:1, 2:0, 0:1; 1:0). Za Slovenijo so zadeli Robert Sabolič (24.), Anže Kuralt (38.) ter Rok Tičar v podaljšku (61.). V petek ob 16.30 bo Slovenija igrala z Latvijo, v soboto ob 20. uri pa še z Belorusijo.