Evropska komisija je predlagala skrajšanje veljavnosti licence z desetih na pet let, vendar pa pri glasovanju ni bila »dosežena kvalificirana večina za obnovitev dovoljenja«, je prek družbenega omrežja twitter sporočila luksemburška ministrica za okolje Carole Dieschbour.

Na glifosat leti mnogo kritik. Po eni strani je najbolj uporabljani herbicid v Evropi zelo učinkovit pri uničevanju plevela, je poceni in ima široke možnosti uporabe. A po drugi strani ga sumijo, da povzroča raka in onesnažuje okolje. Mednarodna agencija za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ga je že leta 2015 uvrstila med snovi, ki »potencialno povzročajo raka« pri ljudeh. Uprava za živila Efsa in agencija za kemikalije Echa pa sta prišli do zaključka, da razpoložljiva znanstvena dognanja ne zadoščajo za takšno oznako.

Za podaljšanje licence za pet let glasovalo 14 držav

Za podaljšanje licence je glasovalo 14 držav, devet jih je bilo proti, pet pa se jih je vzdržalo. »"«Večina članic, ki so glasovale, je naš predlog podprla,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedala tiskovna predstavnica komisije.

Kmetijski minister Dejan Židan je v torek v Bruslju povedal, da je treba glifosat po mnenju slovenskih ministrstev za kmetijstvo, okolje in zdravje prepovedati, a ob prehodnem obdobju od treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram.

V skladu s tem stališčem je Slovenija predlagano petletno obdobje ponovne odobritve razumela kot obdobje, v katerem se kmetijstvo lahko prilagodi ukinitvi uporabe glifosata. V tej luči je tudi sporočila, da lahko predlog Evropske komisije podpre, so sporočili iz stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Ob tem so pojasnili, da postopno ukinjanje uporabe te aktivne substance na ravni EU ni možno, saj za to ni pravne podlage. Lahko pa države članice, ki se za to odločijo, ukrep izvedejo na nacionalni ravni.

Slovenska vlada za prepoved uporabe glifosata

O problematiki uporabe fitofarmacevtskih sredstev je na današnji seji razpravljala tudi vlada. Kot so sporočili z kmetijskega ministrstva, se je zavzela za aktiven pristop k zmanjšanju uporabe fitofarmacevtskih sredstev, predvsem pri nekmetijski rabi. Hkrati se je zavzela za prepoved uporabe glifosata, pri čemer naj se zagotovi ustrezno prehodno obdobje za prilagoditev kmetijske proizvodnje novim razmeram, a ne daljše od pet let.

Kot zadnji se bo zdaj z dovoljenjem za glifosat ukvarjal odbor za pritožbe, je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije. Ta načeloma deluje kot dosedanji strokovni odbor, saj so v njem prav tako strokovnjaki iz članic EU, le da na višji ravni. Datum srečanja odbora za pritožbe danes še ni bil znan.

Odbor za pritožbe bi bil zadnja priložnost, da članice EU še lahko dosežejo kompromis. Če tudi takrat še ne bo dosežena kvalificirana večina glasov za oz. proti predlogu Evropske komisije, lahko ta odloči tudi samostojno. Doslej je Evropska komisija vedno zatrjevala, da o glifosatu ne želi odločati sama, pač pa v soglasju s članicami EU.