Medtem ko je 23 udeleženk 21. svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo prihodnje leto med 14. junijem in 15. julijem v Rusiji, že znanih, bodo tri prišle še iz Afrike, šest pa bo znanih po končanih evropskih dodatnih kvalifikacijah. V evropskem delu bodo štiri države prvi tekmi odigrale že danes. Ob 20.45 bo Severna Irska gostila Švico, Hrvaška pa Grčijo. Povratna dvoboja bosta na sporedu v nedeljo, 12. novembra.

Severna Irska – Švica

Skoraj neverjetno je, da se je v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo znašla Švica. Nogometaši selektorja Vladimirja Petkovića so namreč v kvalifikacijski skupini B dobili devet zaporednih obračunov, zadnjega pa klonili proti Portugalski z 2:0. Ker so prvega proti evropskim prvakom dobili z identičnim rezultatom, Cristiano Ronaldo in soigralci pa so bili na vseh drugih obračunih prav tako uspešni, so Švicarji zaradi slabše skupne razlike v golih pristali na drugem mestu v skupini. V obračunu proti Severni Irski veljajo za izrazite favorite, pa čeprav je nasprotnik v skupini C prikazal dobre predstave, a Nemčije na prvem mestu ni mogel ogroziti.

Kljub precej boljši formi v zadnjem obdobju prekaljeni 54-letni Vladimir Petković beži od vloge favorita, saj se zaveda, da ta s seboj prinaša dodatno breme. »Tako mi kot Severna Irska imamo 50-odstotne možnosti za napredovanje. Pozabiti moramo na vse, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih. Začenjamo z ničle, zato moramo biti izredno pazljivi,« pravi Vladimir Petković, ki bo zaradi poškodb pogrešal pomembna člana Johana Djourouja in Valona Behramija. Bolj samozavestno deluje selektor Michael O'Neill, ki si Severno Irsko srčno želi popeljati na prvo svetovno prvenstvo po več kot 30 letih. »Švice nikakor ne podcenjujemo, a zagotovo gre za premagljivega nasprotnika. Prva tekma bo izredno pomembna, saj bi nam bilo precej lažje, če bi v povratni obračun krenili s prednostjo. Prepričan sem, da lahko v 180 minutah dokažemo, da smo boljša ekipa.«

Verjetni postavi – Severna Irska (4-3-3): McGovern; McLaughlin, McAuley, J. Evans, Brunt; C. Evans, Davis, Norwood; Magennis, Dallas, Washington. Švica (4-2-3-1): Sommer; Lichtsteiner, Schar, Elvedi, Rodriguez; Xhaka, Freuler; Shaqiri, Džemaili, Mehmedi; Seferović.

Hrvaška – Grčija

Hrvati so izraziti favoriti. V napovedih so pazljivi. Strokovno vodstvo s selektorjem Zlatkom Dalićem na čelu meni, da bi bila vsaka zmaga na drevišnji tekmi dobrodošla. Na seznamu poškodovanih igralcev se je znašel vezist Fiorentine Milan Badelj, poškodba stegenske mišice pa ovira napadalca Juventusa Maria Mandžukića, čigar nastop naj ne bi bil vprašljiv. Več težav imajo Hrvati z rumenimi kartoni, saj bi kar sedmerica igralcev v primeru novega rumenega opozorila izpustila povratni dvoboj. To so Marcelo Brozović, Nikola Kalinić, Ivan Perišić, Marko Rog, Domagoj Vida in Šime Vrsaljko. Dvoboj bo na Maksimirju sodil Gianluca Rocchi. Hrvati so pod Italijanovo piščalko dobili oba dosedanja dvoboja, leta 2010 proti Belgiji z 1:0 in lani proti Islandiji z 2:0. Da zna Rocchi sankcionirati nešportno igro, so Hrvati občutili prav proti Islandiji, ko je Ivan Perišić prejel rdeči karton.

Zdi se, da imajo pred dvobojem več težav Grki. Njihov seznam poškodovanih nogometašev je precej daljši. Najbolj jih skrbi obrambna vrsta, saj se je minuli konec tedna v nemškem derbiju med Borussio Dortmund in Bayernom poškodoval Sokratis Papastathopoulos, zdravstvene težave pa ima tudi kapetan Vasilis Torosidis. Nemški selektor Michael Skibbe še vedno ne more preboleti odsotnosti Kostasa Minolasa, ki je po mnenju Mednarodne nogometne organizacije v zadnji minuti tekme s Ciprom namerno prejel rumeni karton, da je odslužil kazen proti Gibraltarju. Fifa mu je kazen podaljšala še za eno tekmo.

Verjetni postavi – Hrvaška (4-2-3-1): Subašić; Vrsaljko, Mitrović, Lovren, Vida; Brozović, Rakitić; Perišić, Modrić, Kramarić; Mandžukić. Grčija (4-2-3-1): Karnezis; Stafylidis, Papadopoulos, Papastathopoulos, Torosidis; Tachtsidis, Zeca; Mantalos, Fortounis, Christodoulopoulos; Mitroglou.