Ko je hokejska reprezentanca sredi letošnjega maja zapuščala svetovno prvenstvo v Parizu, so bili obrazi igralcev in strokovnega kadra mrki. Slovenija se je v Franciji po sedmih porazih poslovila od elite, a izbrana vrsta zdaj že pogleduje proti naslednjim izzivom. Največjega – olimpijskega – bodo izkusili že februarja v Južni Koreji, od danes do sobote pa bodo v pariškem predmestju opravili zadnji test pred začetkom tekmovanja s petimi krogi.

Spomladanska zaušnica na svetovnem prvenstvu je botrovala zamenjavi na klopi, kjer je Nika Zupančiča zamenjal finski strokovnjak Kari Savolainen, ki se je v vlogi slovenskega selektorja nazadnje uspešno preizkušal pred dvanajstimi leti. Tedaj je reprezentanca zadnjič obstala v skupini A, ob menjavi generacije pa ima Savolainen na razpolago kakovostnejši kader kot tedaj. Resda na pariškem turnirju ne bo preizkusil nekaterih najboljših hokejistov, med katerimi izstopata Anže Kopitar in Jan Muršak, vendar bo šlo tudi za Savolainena predvsem za preverjanje moči znotraj moštva, saj se je v garderobi že začela interna tekma za olimpijske vozovnice.

Slovenija se bo že drevi pomerila z gostiteljico Francijo, v naslednjih dneh jo čakata še tekmi z Latvijo in Belorusijo. Omenjena četverica se je v tradicionalnem novembrskem terminu že lani udarila na Bledu, ko je turnir navdušil tudi po kakovostni plati. Slovenska hokejska zveza je predvsem zaradi želje po konkurenčnosti na olimpijskih igrah v Pjongčangu okrepila trenersko klop. Savolainenu bodo v Parizu pomagali Nik Zupančič, Edo Terglav, Gaber Glavič in Aleš Burnik, v nasprotju z napovedmi pa je udeležbo zaradi klubskih obveznosti odpovedal finski svetovalec Risto Dufva, ki bo slovenske hokejiste tako spoznal šele tik pred odhodom v Južno Korejo. »Težko ocenjujem delo novega selektorja po zgolj dveh dneh priprav. Sistem igre je nekoliko spremenjen, a se vsi trudimo, da ga čim prej osvojimo. Razlika v primerjavi s prejšnjimi leti je predvsem v jeziku, saj sestanki zdaj potekajo v angleščini. Vzdušje v moštvu je dobro, naša ekipa je izkušena in homogena. Igralci se dolgo časa poznamo med seboj, kar bi bila lahko prednost Slovenije na turnirju v Parizu,« je pred tekmo s Francijo, ki bo že štiristota, odkar Slovenija tekmuje pod svojo zastavo, povedal napadalec Boštjan Goličič.