Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let bo danes ob 19. uri v Novi Gorici nadaljevala kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu 2019. Njena tekmica bo Črna gora, ki so jo Slovenci pred mesecem dni s 3:1 ugnali v Podgorici. Mlada izbrana vrsta bo koledarsko leto sklenila v ponedeljek, ko se bo v Domžalah pomerila s favoriti skupine, Francozi.

Slovenska selekcija pod vodstvom selektorja Primoža Glihe je na dosedanjih treh kvalifikacijskih tekmah poleg Črne gore doma premagala še Luksemburg, s katerim je kasneje zgolj remizirala v gosteh. Gliha trdi, da je skupina, v kateri sta še Kazahstan in Bolgarija, »tako zahtevna, da lahko vsak premaga vsakega«. Slovenija je pred velikim novembrskim izzivom, saj bo po ponedeljkovi tekmi s Francijo več znanega o možnosti reprezentance po polovici kvalifikacij. Moštvo se na prijateljskih tekmah ni naigralo, številni porazi pa so po Glihovem mnenju posledica neigranja nogometašev v svojih klubih. »Sedem ali osem reprezentantov je v tekmovalnem pogonu, drugi pa tekme večinoma gledajo s strani,« pojasnjuje Primož Gliha, ki je zadovoljen s strelskim izkupičkom na treh kvalifikacijskih tekmah. Slovenija je zabila sedem golov, med strelce pa se je vpisalo kar šest igralcev. »Potrebujemo pa nogometaša, ki bo zadolžen za doseganje golov. Če bi bili učinkovitejši, bi imeli po treh tekmah popoln izkupiček.«

Ker članska reprezentanca novembra ne bo odigrala nobene tekme, se bo mladi vrsti pridružil tudi adut francoskega Caena Jan Repas. Ko ga je nekdanji selektor članov Srečko Katanec vpoklical za oktobrski paket tekem z Anglijo in Škotsko, se ni najbolje znašel, Primož Gliha pa pravi, da bo imel z mlado reprezentanco priložnost dokazati, da si zasluži vpoklic med člane. Predvsem zaradi zdravstvenih težav so s prvotnega seznama igralcev odpadli Rok Vodišek, Alen Ožbolt, Anže Pišek, Luka Badžim in Matija Rom, ki so jih nadomestili Luka Janžekovič, Žiga Lipušček in Luka Šušnjara. Moštvo je imelo zaradi muhastega vremena v Novi Gorici (dež, burja) v teh dneh preglavice tudi s treningi, zato je reprezentanca vadila tudi v športni dvorani. Črnogorci so po treh tekmah že izpadli iz kombinacij za vidnejšo uvrstitev, saj so na treh tekmah osvojili le točko za remi v Kazahstanu.

Seznam mlade reprezentance za tekmi s Črno goro in Francijo – vratarji: Sorčan (Gorica), Bužan (Ankaran), Janžekovič (Aluminij), branilci: Lipušček (Gorica), Brecl (Celje), E. Gliha (Avellino), Primc (Ankaran), Arh Česen (Triglav), Kuhar (Triglav), vezisti: Vrbanec (Aluminij), Humar (Gorica), Nagode (Gorica), Žužek (Domžale), Repas (Caen), Fatkić (Chiasso), Šušnjara (Celje), napadalci: Mlakar (Venezia), Tučić (Rudar), Kramarič (Maribor).