Večgeneracijski center Gorenjske po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak sodi med najbolj dejavne v državi. Na Jesenicah deluje pod okriljem jeseniške ljudske univerze. Več kot 3000 uporabnikov se v zadnjih dneh veseli 200 kvadratnih metrov novih prostorov, ki so jih uradno odprli včeraj.

V javni dnevni sobi se tkejo nove vezi

Med novimi pridobitvami je tako imenovana javna dnevna soba. Na prostornem kavču, s katerega bi lahko gledali tudi televizor, so včeraj klepetali uporabniki programov centra, ki so se na Jesenice priselili iz drugih držav. Prostori, ki so zdaj večji, jim veliko pomenijo, saj v njih nabirajo nova znanja in pletejo nova poznanstva. Todosja Lazarov iz Makedonije pravi, da je v nekaj desetletjih postal pravi računalniški strokovnjak. »Všeč so mi odnosi, ki vladajo med nami. Počutimo se kot študenti, ko se učimo in se družimo.«

Maria Carrasco, ki je na Jesenice prišla zaradi ljubezni, se je v štirih letih izvrstno naučila slovenščine. »Všeč mi je, da so novi prostori dovolj veliki in da nismo na tesnem,« pravi. Znanje jezika okolja, v katero je prišla s Kosova, pomaga tudi Veri Bytyqi. »Obiskujem tečaj slovenskega jezika. K temu spodbujam tudi druge ženske s Kosova. Naš jezik ni podoben slovenskemu in pomeni največjo oviro za vključevanje v družbo.« Hazba Avdić ji je pritrdila, saj ob prihodu iz Bosne pred šestimi leti ni razumela niti besedice slovensko. Zdaj pa se je že precej naučila in spoznala je veliko novih prijateljev. Tudi slednje bivanje v novem okolju močno olajša, dodajajo sogovorniki.

Kako je nastal verižni eksperiment

Ne le priseljenci, tudi upokojenci se v večgeneracijskem centru počutijo skoraj kot doma, svoje znanje pa prenašajo na mlade. »Pletli pa ne bomo, kot to počnejo upokojenke,« so po besedah Staneta Arha pred leti zatrdili upokojeni moški in začeli izdelovati igrače za vnuke. Izdelek je bila pravcata naprava za kratkočasenje otrok, ki je snovalcem dala nov zalet.

Projekt, ki mu zdaj zaradi razsežnosti rečejo verižni eksperiment, saj dejavnost na enem koncu naprave sproža nove dejavnosti vse do drugega konca, nadaljujejo po okoliških osnovnih šolah. Upokojenci kot mentorji skupaj z majhnimi skupinami učencev izdelujejo naprave oziroma člene, ki jih lahko združijo v verigo. Iz takšnih členov so lani sestavili kar 80 metrov dolgo verigo in ob verižnem eksperimentu, ki so ga javno predstavili, so se zabavale vse generacije.

K podobnemu delovanju zdaj spodbujajo upokojence v drugih krajih, idejo pa želijo razširiti še onkraj meja države. »Verižni eksperiment prenaša znanje na mlade in zadovoljuje upokojence. Pri mladih spodbujamo ustvarjalno razmišljanje, ročne spretnosti, z njim spoznajo celoten način gradnje od ideje do načrta, na koncu pa jih čaka preizkušanje rezultata,« Arh opisuje dobrobiti za vse vpletene.

V kuhinji »učenci« postanejo mentorji

Poleg javne dnevne sobe je med novimi pridobitvami tudi nova učilnica in najbolj priljubljen kotiček centra – kuhinja. »Rada se udeležujem kuharskih delavnic,« z velikim navdušenjem pove Maria Carrasco in ob tem zaposlene v centru opomni, naj jo opozorijo na izvedbo naslednje.

Da so kuharske delavnice, ki med seboj še tesneje povežejo pripadnike različnih kultur, med najbolj priljubljenimi dejavnostmi v centru, potrjuje tudi direktorica Ljudske univerze Jesenice mag. Maja Radinovič Hajdič. »Ko smo poziv k udeležbi na delavnici priprave bureka objavili v četrtek popoldne, so se mesta tako hitro zapolnila, da smo v petek zjutraj zainteresirane morali že zavračati,« se spominja in dodaja, da bodo v novi veliki kuhinji lahko uporabniki še pogosteje ustvarjali v še večjem številu. »Ne le sodelovanje med generacijami, za Jesenice je značilna tudi multikulturnost, na katero smo ponosni. Priseljenci, ki se v naše programe vključujejo zaradi učenja slovenščine, kmalu postanejo mentorji in o svoji kulturi in jeziku učijo preostale. Pogosto se to začne prav s pripravo za njihovo kulturo značilno hrano, zato smo kuhinje res veseli,« še dodaja direktorica.