Direkcija za infrastrukturo je nameravala na Mostu na Soči porušiti skoraj sto let star ločni most čez reko in na njegovem mestu postaviti enostavnejšega s skoraj neopaznim lokom. Takšen bi ustrezal sodobnim standardom in omogočal boljši pretok vode ob morebitnih poplavah. Za izvedbo del je direkcija že dobila izvajalca, gradbena dela so bila tik pred vrati, a krajani Mosta na Soči so v torek zvečer odločno nasprotovali takšni obliki mostu. Na zboru krajanov je na tajnem glasovanju proti predvideni obliki mosta glasovalo 80 občanov, podprlo jo je zgolj 18 navzočih.

Mostarji, večinoma arhitekti, strokovnjaki gradbenih strok, arheologi, oblikovalci in antropologi, ki so se združili v pobudo Čez most po modrost, poudarjajo, da ne želijo preprečiti gradnje novega mostu. Žalosti pa jih, da načrtovalci mostu niso prepoznali izjemnosti in kompleksnosti lokacije novega mostu. Gre namreč za enega od prepoznavnih simbolov kraja, ki naselju daje celo ime, je ikona skokov z višine v reko Sočo, pod njim pa se po akumulacijskem jezeru v poletni sezoni na dan pelje tudi sto različnih uporabnikov – od turistov do športnikov.

Njegova slabost je, da ni bil zaščiten kot kulturni spomenik, zato so načrtovalci pri novem mostu bolj kot ne upoštevali zgolj njegovo prometno funkcijo. Krajani si zato želijo še ene priložnosti in tega, da bi pri obliki mostu v novem načrtu besedo imeli tudi arhitekti, urbanisti in predstavniki zavodov za varstvo narave ter kulturne dediščine. Boljših rešitev si želijo tudi na področju varnosti kolesarjev in pešcev, ki prečkajo most. O morebitnem novem postopku urejanja mostu se bo odločila direkcija za ceste, jasno pa je, da bi to pomenilo nekajletni odlog investicije. In zanimivost: če bi v tem času Mostarjem uspelo potrditi novo traso obvoznice skozi kraj, starega mostu morda sploh ne bi bilo treba porušiti.