Političarka Marine Le Pen je na twitterju objavila tri posnetke, med njimi tudi obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. »To je DAESH!« je zapisala, Daesh pa je sicer arabska kratica za IS.

S tem naj bi širila nasilne podobe in kršila francosko zakonodajo. Francoske oblasti so sprožile preiskavo, a ker je bila tedaj poslanka v Evropskem parlamentu, je imela imuniteto pred sodnim pregonom. Sama je sicer trdila, da gre zgolj za zaroto, da bi ji preprečili predsedniško kandidaturo.

Evropski parlament ji je marca letos imuniteto vseeno odvzel, a jo je tri mesece kasneje pridobila nazaj z izvolitvijo v francoski parlament, narodno skupščino. Zdaj je 22-članski odbor za mandatne zadeve v narodni skupščini odločil, da se ji imuniteto pred sodnim pregonom zaradi tega dejanja odvzame, poroča AFP in dodaja, da je to nov udarec za 49-letnico, ki je maja v dvoboju z Emmanuelom Macronom pogorela na predsedniških volitvah, nato pa je stranka na junijskih parlamentarnih volitvah dobila le 8 od skupno 577 sedežev.