Splošna bolnišnica Jesenice je bila ena od osmih, ki so bile uspešne na razpisu Olimpijskega komiteja Slovenije v prizadevanjih za hitrejšo in uspešnejšo obravnavo poškodb vrhunskih športnikov. Skupaj z leškim centrom zdravja in harmonije Althea je tako tretja ustanova po vrsti, ki je iz rok Olimpijskega komiteja Slovenije prejela naziv olimpijski referenčni športnomedicinski center. Pod tem nazivom športnike že oskrbujejo na Medicinski fakulteti v Mariboru s partnerjem Terme Čatež in v Zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani.

Oskrba športnikov ne bo vplivala na druge dejavnosti v bolnišnici

»Veselimo se, da se je Olimpijski komite odločil in izvedel sistemsko reševanje oskrbe profesionalnih športnikov. To je bila v preteklosti rakava rana tako slovenskega športa kot zdravstva,« je poudaril direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar. »Naša bolnišnica deluje v izjemno športno pestrem predelu Slovenije,« je dodal pomen njene lege in našteval športe in znane športnike iz okolice. »Prav zato je bilo treba vzpostaviti sistem, ki bi profesionalnim športnikom omogočil dnevno obravnavo. Na posege namreč v rednih čakalnih vrstah ne morejo čakati po 90 ali denimo 180 dni, saj jih morda že jutri čaka novo tekmovanje.«

Poklukarjeve besede je s svojimi izkušnjami potrdil tudi paraolimpijec Sandi Novak. »Če jaz na primer 14 dni ne tečem, hitro lahko zapadem v slabo formo,« je ponazoril s primerom. Poklukar je opozoril, da gre za sistem zdravljenja, ne pa preprečevanje poškodb. Kljub vsemu pa bodo vse dejavnosti tega centra potekale popolnoma ločeno od drugih dejavnosti v bolnišnici Jesenice. »Čakalne dobe se zaradi tega ne bodo podaljšale, gre za povsem ločena sistema,« je zagotovil Poklukar.

Pomagali jim bodo nekdanji vrhunski športniki

Pomoč pri fizioterapiji vrhunskih športnikov, ki se bodo zdravili prek storitev centra, bodo ponujali v leški družbi Altea, kjer po besedah direktorice Nene Veber že zadnje desetletje celostno obravnavajo tudi vrhunske športnike, med zaposlenimi pa je tudi precej nekdanjih profesionalnih športnikov. »Ker so se sami ukvarjali s športom in tekmovali, dobro razumejo položaj, v katerem se športnik znajde ob poškodbi, in mu tako še lažje učinkovito pomagajo,« je zagotovila.

Pot do oskrbe v centru bo športnike vodila prek osebnega zdravnika, ki je po Poklukarjevih besedah vedno prvi stik z bolnikom. Ta bo športnika po pregledu napotil k specialistom. Na tej točki se bo športnik povezal s koordinatorjem zavarovalnice Adriatic Slovenica, ta pa bo zanj poiskal ustrezni center. Kot je pojasnil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, športnikom oskrbo v takšnih centrih zagotavlja nadstandardno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici Adriatic Slovenica. Okoli 800 slovenskim športnikom ga zaradi mednarodnih in olimpijskih uspehov ali perspektivnosti, po katerih so uvrščeni v različne kategorije, ni treba plačevati, krije pa jim tri četrtine stroškov zdravljenja. Dodatnih 370 športnikov za uvrstitev v ta sistem po njegovih besedah izpolnjuje pogoje, a v ta program zaradi različnih razlogov niso uvrščeni. Zdravljenje poškodb v osmih centrih pa bo prišlo v poštev tudi za okoli 4000 športnikov iz tako imenovanega mladinskega in državnega razreda, ki si omenjeno zavarovanje sicer plačujejo.