Letos sta za prireditev Vinska pot, ki poteka v 1300 metrov dolgem starem mestnem zaklonišču v Kranju v času martinovanja, rezervirana dva konca tedna, in sicer 10. in 11. november ter 17. in 18. november. Oba petka bo prireditev potekala med četrto in sedmo uro popoldne, obe soboti pa so obiskovalci vabljeni od druge do sedme ure.

Degustacija vina in jelenov golaž

Organizator, Zavod za turizem in kulturo Kranj, je letos k sodelovanju privabil kar 53 ponudnikov vina z vseh vinorodnih območij in kulinarike. Ker ima vsak sodelujoči ponudnik izjemno zgodbo, je po mnenju organizatorjev nepravično izpostaviti katerega koli, so pa ponosni, da bodo del ponudbe tudi vinarji iz znane slovenske kleti Istenič. Ti bodo namreč prihodnje leto praznovali 50. obletnico delovanja in so bili v času nastanka prvo zasebno podjetje na Slovenskem, bili so tudi prvi, ki so začeli pridelavo penine po klasični metodi, pozneje pa so to dejavnost razvili v uspešno obliko vinskega turizma. V minulih letih so za penine prejeli 10 šampionskih naslovov, 64 zlatih in velikih zlatih medalj ter 41 srebrnih medalj. Med drugim so Isteničevi leta 1996 za delovanje na področju kulture pitja prejeli tudi visoko odlikovanje šampanjskega viteškega reda iz Francije.

Kot kulinarični ponudnik se bo predstavila tudi kranjska gostilna Pr'Matičku, ki se ponaša z divjačinskimi specialitetami, specialitetami iz krušne peči in slovenskimi jedmi ter sezonsko naravno hrano. Na vinski poti v rovih pod starim Kranjem bodo obiskovalce razvajali z jelenovim golažem, jesenskimi kroglicami in Matičkovo gibanico.

Vstopnice za prireditev Vinska pot se lahko kupi v predprodaji v Kranjski hiši v Kranju in na vseh Petrolovih servisih. Na dan prireditve bo mogoče kupiti vstopnice na blagajni pred vhodom v rove.

Z vstopnico bo vsak gost dobil kozarec in vrečko za kozarec, s katerima bo šel od vinarja do vinarja in brezplačno degustiral ponudbo vina. Pri nekaterih ponudnikih hrane bo mogoča tudi degustacija hrane, gostje pa bodo lahko določene izdelke na predstavitvi tudi kupili.

1300 metrov skrivnostnih rovov

Rovi pod starim mestnim jedrom so bili zgrajeni med 2. svetovno vojno in naj bi služili kot zaklonišče. Po koncu vojne so ti podzemeljski objekti izgubili svoj prvotni namen. Leta so minevala, zapuščeni rovi so propadali. Leta 2008 sta Zavod za turizem Kranj in Mestna občina Kranj ob strokovnih smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Zavoda za varstvo narave rove prenovila in uredila v privlačen turistični produkt, ki to izjemno tehniško dediščino približuje širši javnosti. 1300 metrov dolgo staro mestno zaklonišče je od tedaj opremljeno z usmerjevalnimi tablami in informacijskimi panoji, ki podrobneje predstavljajo bogato kranjsko podzemlje, na ogled so občasne fotografske razstave, stalna razstava mineralov in fosilov ter rekonstrukcija zaklonišča iz 2. sv. vojne s simulacijo letalskega napada. Ker rovi ohranjajo kraškim jamam podobno okolje, lahko v njih obiskovalci občudujejo tudi čisto prave kapnike in zanimive jamske živali.

Ker so pomembna tehniška dediščina mesta in eden atraktivnejših turističnih produktov, kranjski rovi odpirajo svoja vrata za ogled vse leto. Tako s svojimi prireditvami kot z vodenimi ogledi in drugimi programi predstavljajo nekaj, po čemer se Kranj loči od drugih mest in hkrati vabi v mestno jedro domače in tuje goste.

Zaradi posebne atmosfere v rovih se je rodila tudi ideja za prireditev Vinska pot. Na začetku preprosto pokušanje vin je zaradi velikega zanimanja in dobrega odziva tako obiskovalcev kot razstavljavcev preraslo v eno najzanimivejših martinovanj v Sloveniji.