Znanstveniki z univerze v Portsmouthu so prišli do pomembnega odkritja. Klifi na obalah Dorseta so skrivali fosile rovkam podobnih živali. Znanstveniki pravijo, da gre za fosilne ostanke živalske vrste, ki je prednik večine danes živečih sesalcev, tudi ljudi.

Kot je za BBC povedal Steve Sweetman iz Univerze v Portsmouthu, je šlo za mali, kosmati živalci, ki sta na plano najverjetneje prihajali ponoči. Manjša se je najverjetneje prehranjevala z žuželkami, večja pa morda tudi z rastlinami. Njuni zobje so bili razviti in so lahko žvečili in mleli hrano. Zobje so tudi precej obrabljeni, kar po besedah Sweetmana pomeni, da sta doživeli »precej visoko starost za svojo vrsto«. Za vrsto, ki je svoj življenjski prostor delila z dinozavri, to ni bil mali dosežek.

Fosile je odkril dodiplomski študent Grant Smith, ko je presajal vzorce kamnin iz izkopavanj in postal pozoren na zobe, ki so bili popolnoma drugačni od drugih – dinozavrskih – in jih v plasti kamnin iz tistega obdobja doslej še niso opazili.

Prvo najdeno vrsto so poimenovali Durlstotherium newmani, po Charlieju Newmanu, lastniku lokalnega puba in navdušenim zbirateljem fosilov. Druga vrsta pa nosi ime Dulstodon ensomi, po paleontologu Paulu Ensomu.