Nočni oskrbnik v ljubljanskem živalskem vrtu je v ponedeljek malo po 22. uri opazil gost dim v vivariju. Kmalu zatem so na kraj nesreče prispeli gasilci Ljubljanske gasilske brigade in ugotovili, da je prostor zadimila tleča električna napeljava v stropnem delu terarija. Gasilci so napeljavo ohladili in prostor prezračili, v živalski vrt pa je nemudoma prišla tudi dežurna ekipa vrta z veterinarjem, ki je poskrbela za vse živali. Vivarij je namreč dom skoraj tridesetim vrstam plazilcev, dvoživk in žuželk, skupno pa v njem biva približno osemdeset živali.

Ker so hitro ukrepali, večjih posledic v vivariju ni, popraviti pa bodo morali napeljavo in prostor prebeliti. »Tlenje električne napeljave v stropnem delu večjega terarija ob vhodu v objekt, kjer bivajo kuščarji bradate agame in ovratničar, se je tako končalo brez požara in posledic za živali in omembe vredne gmotne škode. Ogrožen je bil le kuščar ovratničar, ki je splezal v vrhnji zadimljeni del bivališča, vendar ga je dežurni veterinar takoj preselil v ambulanto, ga pregledal in zaenkrat ne kaže nobenih poškodb,« so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta. Dodali so, da dim drugih terarijev v prostoru ni dosegel.

Vzrok za nesrečo še ni znan. Zaradi ugotavljanja vzroka stika na električni napeljavi in popravil bo vivarij za obiskovalce zaprt dva dni.