Čeprav medicina še nima natančnega odgovora na vprašanje, zakaj se nam pravzaprav kolca, je ljudska zakladnica polna predlogov, kako zaustaviti to nadležno telesno reakcijo na za zdaj še neznan sprožilec. Nekateri od predlogov so precej nedolžni, drugi pa so milo rečeno nekoliko nenavadni. Pri BBC so strnili nekaj najpogostejših predlogov za preprečevanje kolcanja in preverili, ali jih je moč znanstveno pojasniti.

Znano je, da gre pri kolcanju za krčenje trebušne prepone, ni pa pojasnjeno, zakaj do tega pride. Značilen zvok nastane, ker se pri vdihu glasilki nenadno odpreta. Kolcanje je skoraj vedno nenevarno, v redkih primerih pa lahko spremlja resnejše bolezni. Čeprav se kolcanje največkrat pojavi nenadno, brez kakršnegakoli (pojasnjenega) razloga, je znanih nekaj dejavnikov, ki pogosteje sprožajo kolcanje. Mednje spada dolgotrajno glasno smejanje, pitje večjih količin alkohola ali prehitro požiranje hrane.

Najbolj priljubljeni načini

Dve od najpogostejših metod za preprečevanje kolcanja sta zadrževanje diha in dihanje v papirnato vrečko. Kopica različnih predlogov za preprečevanje pa ima en skupni imenovalec: povečanje količine ogljikovega dioksida v krvi. Znanost ni prepričana, zakaj so te metode včasih učinkovite, drugič pa ne. Nekateri so mnenja, da z zadrževanjem diha, globokim požiranjem ali dihanjem v papirnato vrečko telo zamotimo in na ta način zaustavimo kolcanje, drugi pa menijo, da so ti načini učinkoviti zato, ker do kolcanja pravzaprav pride zaradi nizke ravni ogljikovega dioksida.

Kadar se ljudem kolca, pogosto slišijo, da bi morali ugrizniti v limono, spiti veliko količino tekočine naenkrat ali zgristi kocko ledu. Kot navaja BBC, bi naj s temi metodami stimulirali vagusni živec, ki je pomemben pri uravnavanju delovanja skorajda vseh notranjih organov. Nadzoruje tudi dihanje ter požiranje in sodeluje pri kolcanju.

Nagrada za najbizarnejše znanstveno dognanje

Do enega nenavadnejših načinov za prekinitev kolcanja, ki pa ga najverjetneje ne boste želeli preizkusiti na sebi, se je leta 1988 s pomočjo pogumnega kolcajočega pacienta dokopal nek ameriški zdravnik. Ugotovil je, da človek neha kolcati, če je deležen rektalne masaže. Kasneje je prišel do spoznanja, da pri preprečevanju kolcanja ni učinkovita samo rektalna masaža, pač pa tudi orgazem. Pri obeh načinih je prav tako stimuliran vagusni živec.

Za spoznanje o orgazmu kot učinkoviti metodi pri preprečevanju kolcanja je zgoraj omenjeni zdravnik prejel nagrado Ig Nobel, ki predstavlja alternativo Nobelovim nagradam. Nagrade Ig Nobel, pri katerih gre za parodijo na prave nagrade, podeljujejo raziskovalcem, ki so se dokopali do najbizarnejših dognanj na področju znanosti. Znanstvene dosežke, ki so nominirani za to nagrado, ocenjujejo po merilu »najprej te mora nasmejati, nato pa ti dati misliti«. Med dosedanjimi dobitniki nagrade je denimo znanstvenica, ki je ugotovila, da krave, ki imajo ime, dajejo več mleka od krav, ki jih lastniki ne poimenujejo. Neka skupina znanstvenikov je nagrado nekoč prejela zaradi raziskave o tem, zakaj se noseče ženske ne prekucnejo – zaradi okrepljenega ledvenega dela, kar je evolucijska pridobitev.

Ko se vam bo naslednjič kolcalo, lahko preizkusite katerega od omenjenih načinov za preprečevanje kolcanja. Kot so zapisali na BBC, vam znanost ne more zagotoviti, da vam bo kateri od načinov pomagal, po drugi strani pa je zelo malo verjetno, da bi vam lahko škodil.