Izredno stanje je razglasila organizacija Indian Medical Association (IMA), potem ko so v ponedeljek na spletni strani ameriške ambasade navedli, da meja onesnaževalnih delcev PM2.5 presega dovoljeno mejo 300 mikrogramov na kubični meter in lahko tudi resno škoduje zdravju. Dovoljeno mejo so presegli za več kot dvakrat, v zraku so namreč namerili 703 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

V nekaterih predelih je bil zrak tako onesnažen, da merilne naprave sploh niso mogle točno določiti, kako onesnažen je. V regiji PK Puram so nevarnih delcev PM2.5 namerili kar 999 mikrogramov na kubični meter, več kot to pa računalniki sploh ne morejo zaznati.

»Oblasti se morajo potruditi, da bodo znižale raven nevarnih delcev,« je povedal Krishan Kumar Aggarwal, vodilni pri organizaciji IMA. Zračno stanje v Delhiju se navadno poslabša, ko se približuje zimsko obdobje, ko mrzli zračni tokovi onesnažene delce zadržijo v nižjih plasteh ozračja.

Najbolj onesnažena svetovna prestolnica

Stanje so poslabšali še pirotehnični pripomočki, ki so jih v zrak poslali za začetek tradicionalnega hindujskega festivala Diwai, poznanega kot festival luči; in pa kmetje, ki še vedno, kljub prepovedi, zažigajo ostanke pridelkov na poljih po žetvi. Nastali dim samo še prispeva k že onesnaženemu stanju.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2014 Delhi označila kot najbolj onesnaženo svetovno prestolnico, kvaliteta zraka naj bi bila še hujša kot v Pekingu. Od takrat oblasti za izboljšanje položaja niso naredile preveč, občasno so zaprle kakšno elektrarno in eksperimentirale s tem, da bi na cestah vozil kakšen avtomobil manj.

Za zdaj so odpovedali tamkajšnji maraton, v ponedeljek pa je tudi telekomunikacijsko podjetje Airtel zagrozilo, da bo odpovedali dogodek, načrtovan 19. novembra, če oblasti ne bodo uspele rešiti problematike.