Kiruna je najsevernejše mesto Švedske in dom največjega podzemnega rudnika na svetu, ki proizvede toliko železa, da bi z njim lahko vsak dan zgradili šest Eifflovih stolpov. Mesto največ tujcev sicer obišče zato, ker leži približno 150 kilometrov znotraj arktičnega kroga, in je tako odlična lokacija za ogled polarnega sija oziroma aurore borealis.

Največji podzemni rudnik, ki se razteza neposredno pod Kiruno, zaposluje dvanajst odstotkov prebivalcev mesta, hkrati pa ga tudi ogroža. Rudnik se namreč neprestano širi, ker je s tem vedno bolj globok, pa bi se središče mesta nad njim zlahka porušilo oziroma ugreznilo v tla.

Zato občina v sodelovanju z rudnikom železa že nekaj let načrtuje, da bodo vseh 18.000 prebivalcev preselili v bližnje mesto tri kilometre proti vzhodu. Ne bodo preselili le prebivalcev, ampak tudi njihove hiše, saj so nekatere zelo stare in imajo veliko zgodovinskega pomena.

Prve prebivalce so že preselili maja letos

Načrt selitve je dolgotrajen, nekateri podatki navajajo, da bo celotno preseljevanje trajalo sto let, po načrtih norveškega arhitekturnega biroja pa bi ga lahko izvedli že v dvajsetih letih. O selitvi so prvič začeli govoriti leta 2004, prve poteze pa so naredili deset let kasneje. Maja letos so že preselili prve prebivalce skupaj z njihovo tradicionalno leseno hišo.

Selitev mesta in prebivalcev bo plačal rudnik železa

Selitev celotnega mesta bo predvidoma stala 863 milijonov evrov, račun pa bo poravnal rudnik železa. Da bo selitev sploh možna, je rudnik nekatere hiše prebivalcev odkupil za 125 odstotkov njihove tržne cene ali pa je domačinom ponudil podobno velike hiše na novi lokaciji mesta. Po javnem glasovanju občanov bodo v celoti preselili tudi nekaj najbolj zgodovinskih in turističnih objektov, kot sta stolp z uro in cerkev, ki trenutno stojita v samem središču mesta.

Kiruna sicer ni prvo mesto, ki ga bodo v celoti preselili, je pa to zagotovo največja selitev celotnega mesta v zgodovini. Na podoben način so med letoma 1919 in 1921 preselili tudi mesto Hibbing v zvezni državi Minnesota Združenih držav Amerike. S selitvijo prebivalcev so takrat - podobno kot v Kiruni - rudniku železa dali prostor za širitev.