Potem ko so v preteklem tednu na gostovanju nenadejano ugnali Estudiantes, so se košarkarji Petrola Olimpije vrnili v igri za napredovanje v Fibini ligi prvakov. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstila prva štiri moštva iz vsake skupine, Ljubljančani pa imajo lepo možnost, da z uspehom v 5. krogu potrdijo svojo kandidaturo. A naloga bo vse prej kot lahka. V Stožice namreč prihaja italijanski prvak Venezia, ki je v letošnji sezoni do zdaj doživel le dva poraza.

Po sobotnem neuspehu proti Cedeviti so se Ljubljančani znašli v situaciji, ki je v zadnjem obdobju niso najbolj vajeni. Do obračunov z italijanskim moštvom so namreč imeli dva dneva in le enega kot navadno, kar je bil za zmaje pravi luksuz. Trener Gašper Okorn je svojim igralcem namenil prosto nedeljo, danes pa je stekla priprava na naslednjega tekmeca. Venezia po odlični lanski sezoni, v kateri je osvojila naslov italijanskega prvaka, tudi v letošnji igra dobro. V državnem prvenstvu je do zdaj zbrala pet zmag, v zadnjem krogu pa prvič klonila proti Torinu Saše Vujačića. Pri vrhu lestvice je tudi v Fibini ligi prvakov, kjer je do zdaj zbrala tri zmage in klonila proti AEK po podaljšku. »Venezia je med favoriti naše skupine, saj je italijanski prvak in tudi trenutno kotira visoko v italijanskem prvenstvu. Gre za močno zasedbo z izkušenimi igralci, ki so že igrali po Evropi v uglednih klubih. Čaka nas velik izziv. So dobri strelci z zunanjih položajev in igrajo agresivno v obrambi. Če želimo do zmage, ki je seveda cilj pred tekmo, bomo morali odigrati izjemno zbrano,« pravi trener Olimpije Gašper Okorn, ki bo moral svoje igralce posebej opozoriti na Hrvata Hrvoja Perića, Litovca Gediminasa Orelika ter Američane Marqueza Haynesa, Dominiqua Johnsona in Mitchella Watta.

Ljubljanski strateg bi moral, če bi vse potekalo po načrtih, v teh dneh že računati na Jana Barbariča. A 22-letni Primorec, ki v letošnji sezoni še ni stopil na parket, še vedno čuti bolečine v kolenu, zato se bo njegovo zdravljenje nekoliko zavleklo. Okorn bo po zadnjih informacijah nanj lahko računal po prvem reprezentančnem oknu, torej 1. decembra na obračunu proti Rogaški. Takrat je predviden tudi povratek Talorja Battla, ki si je sredi oktobra na tekmi proti Megi Bemaxu natrgal mečno mišico. Ob kratki rotaciji in strnjenem ritmu tekem Okorn dneve do vrnitve omenjenih igralcev že nestrpno odšteva.

Fibina liga prvakov, skupina C, 5. krog, danes ob 18.30: Olimpija – Venezia, ob 20.30: Bayreuth – Estudiantes, Strasbourg – AEK, v sredo ob 18.30: Rosa Radom – Banvit.