Med letoma 2011 in 2016 je bilo na seznamu 500 najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti prodaje (na seznam se uvrstijo samo podjetja z najmanj petimi zaposlenimi), ki ga oblikujemo v okviru izbora Gazela, vsako leto 22 podjetij. Razvrstili smo jih v tabelo po abecednem redu in nekoliko podrobneje razčlenili njihove značilnosti.

Medtem ko je na seznamu 500 najhitreje rastočih podjetij majhnih podjetij 114, prevladujejo pa mikro podjetja – kar 343 jih je – je med izbrano dvaindvajseterico 14 majhnih podjetij in štiri mikro podjetja. Le dve podjetji sta veliki – Salomon in Korotaj, Domel Holding in Sportradar (nekdanja Klika) pa spadata med srednje velika podjetja.

Bonitetne ocene

Dvanajst podjetij ima bonitetno oceno A, tri B, pet pa oceno D. Največjo rast prihodkov je od leta 2011 doseglo transportno podjetje Zamet, ki je še leta 2012 ustvarilo 1,127 milijona evrov prihodkov, lani pa kar 7,78 milijona evrov. Občutno so dvignili tudi povprečno dodano vrednost na zaposlenega, ki je lani dosegla 59.394 evrov.

To je vzpodbudno glede na povprečno dodano vrednost, ki jo dosegajo mala podjetja s seznama 500 najhitreje rastočih podjetij. Ta je namreč 52.594 evrov, v mikro podjetjih pa 46.387 evrov na zaposlenega. Najvišjo dodano vrednost na zaposlenega so v povprečju dosegli v velikih podjetjih, 88.861 evrov na zaposlenega, v srednje velikih 59.621 evrov. Sicer pa dodana vrednost na zaposlenega v povprečju vseh 500 podjetij znaša 49.935 evrov.

Za več kot 200 odstotkov so v tej petletki prihodke dvignila tudi podjetja Domel holding, FPN Černigoj, Inel, Orodjarna Imenšek, Rolnet, Simes in Vaukan. Velikost podjetja vpliva tudi na obseg poslovanja in prihodkov, saj 19 podjetij ustvari manj kot 10 milijonov evrov prihodkov. Najmanj je lani ustvaril Simes, ki se ukvarja s popravilom industrijske opreme, preskušanjem in pregledovanjem opreme pod tlakom, in sicer 2,1 milijona evrov, največ pa mariborski Starkom, ki izdeluje krmilne mehanizme in rezervne dele za avtomobile.

Dinamične gazele vzhodne Slovenije

Razveseljivo je, da na seznamu najdemo podjetja, ki so bila v preteklosti že prepoznana za gazele. To so Sportradar, ki je bil 2013 nominiran za gazelo Osrednje Slovenije, Domel Holding, gazela Gorenjske 2014, ter Orodjarna Imenšek in Orodjarstvo Gorjak, obe podravsko-pomurski gazeli – Orodjarna Imenšek leta 2014, orodjarstvo Gorjak dve leti pozneje. Gazela iz Rač si dinamično rast prodaje predvsem na račun prodaje v avtomobilski industriji obeta tudi prihodnja leta. Letos bodo prihodke dvignili skoraj za petino, na šest milijonov evrov, zaposlujejo že 78 sodelavcev in so nedavno prodrli tudi na iranski trg. Samo v posodobitev strojnega parka so letos vložili 1,5 milijona evrov.