Potem ko ljubljanskemu podjetju Smuk ni uspelo zagotoviti potrebnih 180.000 evrov za odkup naprav, opreme in gostinskega objekta na smučišču Gače in so ti spet pristali v rokah semiške Iskre, so vajeti v svoje roke vzeli domači smučarski zanesenjaki. Ustanovili so podjetje Gače in se resno lotili dela. Kot pravi direktor podjetja Borut Koprivnik, med drugim tudi lastnik smučarskega servisa v Novem mestu, so takoj, ko se je izkazalo, da bivšemu najemniku ne bo uspelo zagotoviti dogovorjenega zneska, začeli aktivnosti za odkup. Prvi obrok po najemno-odkupni pogodbi so poravnali v teh dneh, do konca leta 2019 jih čakajo še trije. Do takrat bodo imeli opremo in naprave v posesti, nato pa jih bodo za en evro odkupili.

Dolgoročno tudi poletni turizem

»Predvsem želimo delati dolgoročno,« pojasnjuje Koprivnik. Ob našem obisku so potekala temeljita vzdrževalna dela ene od naprav. »Letos bomo usposobili smučišče v tolikšni meri, kot je bilo lansko leto, le da bodo naprave v bistveno v boljšem stanju, kot smo jih prejeli od prejšnjega najemnika.« Večje investicije jih čakajo že prihodnje leto, ko bodo v zasneževanje vložili okrog 200.000 evrov, pri čemer računajo tudi na sredstva z javnih razpisov. Med drugim bodo nabavili dvajset novih »žiraf« za zasneževanje prog A in B. Trenutno imajo na voljo osem delujočih topov in dve »žirafi«. »Za zdaj še ne moremo zasneževati obeh prog hkrati, kajti nimamo dovolj močne črpalke. To bomo uredili v letu 2019, kar pomeni še dodatnih 100.000 evrov. Ko bomo imeli urejeno zasneževanje, lahko obe progi v celoti zasnežimo v 36 do 46 urah.« Če se bo vse izteklo, kot predvidevajo, bi lahko v prihodnjem letu usposobili tudi sedežnico, v katero pa bo treba vložiti še dodatnih 30.000 evrov.

V letu 2019 naj bi na Gačah zaživel tudi poletni turizem, novi lastniki so si v prvi fazi zamislili ureditev gorskih kolesarskih poti in pohodniških poti, v letu 2020 pa naj bi vzpostavili tudi nočno smuko. »Smo zagnana ekipa iz Novega mesta, ki nam ni vseeno, kaj bo s smučiščem. Pomaga nam tudi nekaj Belokranjcev, računamo pa tudi na bivše upravljalce, torej uslužbence Iskre, ki so dolga leta dobro skrbeli za samo smučišče in zadeve poznajo.«

Občine bodo pomagale z nakupom smučarskih kart

Svoj delež pri reševanju smučišča bo primaknilo tudi petnajst dolenjsko-belokranjskih občin. »Podpisale smo pismo o nameri, da podpiramo program Jugovzhodna Slovenija smuča in novoustanovljeno družbo. Obvezale smo se, da bomo v proračunih zagotovile določena sredstva za nakup smučarskih vozovnic, ključ pa bo število osnovnošolcev. S tem bomo zagotovile družbi neki zagonski denar, ki ga nujno potrebuje za začetek sezone,« pojasnjuje županja občine Semič Polona Kambič, ki verjame, da občine ne bodo držale »fige v žepu«, ampak bodo resno pristopile k dogovorjenim korakom.

»Če ne bomo me podpirale našega edinega smučišča, ne moremo pričakovati, da bo družba vsa sredstva prejela od drugod.« Občine bodo tako glede na število osnovnošolcev zagotovile okrog 50.000 evrov, od tega novomeška in črnomaljska po 17.000 evrov. »Naša občina bo dala vse od sebe, da smučišče zaživi. Zavedamo pa se, da je to tek na dolge proge,« še dodaja Kambičeva.