Olimpija in Maribor odhajata na reprezentančni premor z enakim številom točk, saj sta slavila tudi v petnajstem krogu prve lige. Ljubljančani se niso naigrali proti zadnjeuvrščenemu Ankaranu, medtem ko je Maribor v Krškem s petimi goli prebolel evropski poraz v Liverpoolu. V prihodnjem krogu čez slaba dva tedna se bosta Maribor in Olimpija pomerila v Ljudskem vrtu, že to soboto pa bosta tekmeca v Stožicah odigrala prvo tekmo polfinala pokala.

Krško kot Maribor z Liverpoolom

Stipetu Balajiću, trenerju Krškega, ni ostalo nič drugega, kot da prizna tisto, kar je govoril semafor: »Oni so za nas to, kar je Liverpool za njih.« Česar Mariborčani ne morejo ali ne znajo pokazati v ligi prvakov, lahko v domači ligi. Z obrestmi in zlasti na gostovanju. Pet so jih stisnili Ankaranu v Dravogradu, pet zdaj še Krškemu na Gubcu. Očitno ni zaman Darko Milanič pred odhodom v Krško namignil tudi na naslednjo prvenstveno tekmo. Na derbi. Sporočilo, tudi pred obema pokalnima obračunoma, je jasno in glasno. Maribor zna tudi hitro odločiti tekmo in sestaviti dva enako močna polčasa. In to navkljub mini rotaciji: Marka Šulerja je zdaj že kot običajno zamenjal Jean-Claude Billong (njega pa nato prvič letos Luka Uskoković), Matej Palčič je izkoristil počitek Martina Milca.

Najbolj je romb, kjer Maribor lažje igra, ko tekmec tipa Krško ugiba, če je danes njegov dan, koristil Marcosu Tavaresu. Ko je poleti na prvem treningu napovedal, da bo rekord Štefana Škaperja podrl še do zime, se je vseeno od septembra dalje, ko do sobote ni več zabil, zazdelo, da bo rekord prezimil. Zdaj je legitimno ogrožen, Tavares je surovo zabil najprej z levico, nato z glavo in za konec še z desnico. Hat-trick paket, po katerem mu do Škaperja manjkata le še dva gola. »Naša skupna naloga je, da pride čez to mejo in zasede prvo mesto na večni lestvici strelcev,« je hraber tudi Darko Milanič, ki se je v Novi Gorici, Velenju in Domžalah moral strelsko nasloniti na Jasmina Mešanovića.

Še dva zadetka, oba po podaji iz kota, ki počasi, a vztrajno postajajo rešitev ravno na takih tekmah, je zabil Aleksander Rajčević. Kaj je naredilo tako opazno razliko? »Fantje so se odzvali odlično, utrujenost ni bila opazna. Miselnost je bila prava, tako kot izvedba. Zamisel, da bi bili ustvarjalni skozi sredino, s štirimi zveznimi igralci in kakovostno posestjo, je dosegla namen,« je pojasnil Milanič.

Olimpija se je mučila z Ankaranom

Olimpija je bila v Stožicah brez idej za zgoščeno postavitev Ankarana, ki ni pokazal večjih ambicij v napadu. Tekmo je že v šesti minuti odločil Nik Kupan, ki je zadel iz neposredne bližine. Ljubljančani so nadaljevali napade, vendar so bili neuspešni pri iskanju udobnejšega vodstva. Ankarančani so se v zadnjih minutah opogumili in iskali izenačenje, vendar vratar Olimpije Aljaž Ivačič ni imel pretiranega dela. Olimpija je v 90 minutah le dvakrat ustrelila v okvir gostujočih vrat. »Ne bom preveč filozofiral. Hitro smo dosegli gol, vendar Olimpija ni bila na pričakovani ravni. Pomembne so le tri točke,« je dejal ljubljanski trener Igor Bišćan, ki po petnajstih tekmah še ne pozna poraza. Trener Ankarana Vlado Badžim je povedal, da so imeli gostje v prvem polčasu preveč spoštovanja do tekmeca: »Če bi igrali tako kot v drugem polčasu, ko smo imeli pobudo, bi se morda končalo drugače. Očitajo nam, da fantje premalo tečejo, a se je v Stožicah videlo, da temu ni tako.«

Domžale so po slabi predstavi z golom Andraža Kirma slavile v Kidričevem, največje presenečenje kroga pa je pripravil predzadnji Triglav, ki je v gosteh s 3:0 odpihnil Gorico. Matej Poplatnik je dosegel dva gola in se zavihtel na drugo mesto med najboljšimi strelci. To je bila šele druga zmaga Triglava v sezoni. »Naša reakcija v drugem polčasu je bila slaba. Nasprotniku ne bi smeli privoščiti toliko protinapadov,« je komentiral goriški trener Miran Srebrnič, v kranjskem taboru pa so poudarili, da je »Triglav dihal kot eno in pokazal značaj«.