Pri velikih nogometnih zvezah so zelo kreativni, ko je v igri denar, so zapisali pri Bildu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je tako za svetovno prvenstvo 2026 razširila število udeleženk na 48, Uefa pa je razširila evropsko prvenstvo in uvedla evropsko ligo narodov, ki se bo s kvalifikacijami začela jeseni prihodnje leto.

Drzen načrt o mini SP

Zdaj pa je Čeferin v Frankfurtu 55 članicam Uefe predstavil nov drzen načrt o mini SP, ki bi lahko zaživelo leta 2021. Po kvalifikacijah, ki bi potekale jeseni 2020 (v šestih terminih septembra, oktobra in novembra), bi se najboljših osem ekip pomerilo na mini SP. To bi potekalo na vsaki dve (neparni) leti. Po mnenju Bilda bi to zagotovilo nove zajetne prihodke televizijskih pravic. O novem tekmovanju bo izvršni odbor Uefe najverjetneje glasoval že decembra.

A načrti o mini SP so v eni najmočnejših evropskih lig naleteli na obilo kritik. »Mislim, že tako in tako imamo preveč tekmovanj. Turnirjev je dovolj. Nogometaši so že zdaj preveč na udaru,« je dejal šef Borussie Dortmunda, Watzke.

»Že tako in tako skoraj noben klub v Evropi ne more nastopati z najboljšo ekipo. Preprosto zato, ker se trenerji zavedajo, da obstajajo omejitve,« je za Bild dejal Watzke.

Po njegovem mnenju bi morali imeti Fifa in Uefa drugačno vlogo in druge prioritete ter obveznosti: »Uefa in Fifa bi morali pomagati klubom in igralcem, ne pa, da razmišljata le o tem, kako bi čim bolj napolnili svoji malhi denarja.«

Breme reprezentantov ne sme naraščati

Predsednik bundeslige Reinhard Grindel je do Čeferinovega predloga bolj prizanesljiv in o njem razmišlja pozitivno: »Mislim, da je koncept globalnega prvenstva dober, da se ekipe z vsega sveta srečajo večkrat, ne le na vsake štiri leta.«

V zvezi z obremenitvijo klubov in nogometašev pa razmišlja podobno kot Watzke: »Pomembno je, da ni nobenih dodatnih tekem na urniku reprezentanc. Breme naših reprezentantov ne sme kar naprej naraščati.«

Izvršni direktor Bayerja iz Leverkusna Michael Schade pa v Čeferinovi ideji vidi še eno težavo: »Obstaja nevarnost, da bodo tekme reprezentanc izgubile vrednost. Vse slabša obiskanost tekem in slaba gledanost je dovolj zgovoren dokaz o tem,« je dejal Schade.