Če so stvari pri košarkarski Olimpiji še pred tednom dni delovale precej klavrno, je danes nekoliko drugače. V peklenskem ritmu tekem, sredi katerega so Ljubljančani, lahko že nekaj dni spremeni razpoloženje in pogled na celotno sliko. Nedeljski neuspeh proti Budućnosti v ligi ABA je bil za zmaje peti na šestih tekmah, a sta nato sledili zmagi proti Estudiantesu v Fibini ligi prvakov in proti Primorski v državnem prvenstvu, ki sta nakazali, da je moštvo trenerja Gašperja Okorna še živo in pripravljeno na boj. Uspeha sta dobra popotnica pred gostovanjem v 7. krogu jadranskega tekmovanja. Olimpija se bo danes ob 19. uri v Zagrebu merila proti Cedeviti, ki jo v letošnji sezoni vodi slovenski trener Jure Zdovc.

Potem ko je Olimpija z zmago sredi oktobra na gostovanju proti Megi Bemaxu nakazala, da je pripravljena na boljši začetek sezone kot lani, se je pripetilo tisto, kar si je najmanj želela. Poškodoval se je eden od nosilcev Talor Battle, ki je v igro Ljubljančanov vnašal drugačno dimenzijo. Odsotnost Američana je bila za moštvo manjši šok, ki je, kot kaže, trajal šest tekem. Pri zadnjih dveh uspehih je namreč Olimpija na parketu znova delovala bolje. Obramba je bila precej bolj agresivna kot pred tem, v napadu pa se zdi, da sta se Jan Špan in Roko Badžim navadila na večji minutaži in odgovornejši vlogi. Ob tem je motorje ogrel še Devin Oliver, ki znova kaže predstave z drugega dela lanske sezone, vse skupaj pa se je odrazilo tudi na rezultatih.

Zadnji zmagi sta moštvu gotovo vlili prepotrebno samozavest, a je jasno, kdo bo danes v Zagrebu favorit za zmago. Cedevita je bila v letošnji sezoni sestavljena z namenom, da v ligi ABA vzame primat Crveni zvezdi, česar ne skriva niti nekdanji selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc. Ta je v sezoni 2006/07, ko je opravljal funkcijo športnega direktorja Olimpije, želel zamenjati takratnega in zdajšnjega trenerja Olimpije Gašperja Okorna. »Okorna sem želel zamenjati, pa mi niso pustili,« je pred več kot desetletjem za Dnevnik povedal Jure Zdovc, ki je kot trener Ljubljančanov v sezoni 2010/11 ponudil prvo in do zdaj edino priložnost za igranje v evroligi letošnjemu organizatorju igre zmajev Janu Španu. »Cedevita je favorit, a mi vseeno razmišljamo o presenečenju. Za to bomo morali igrati pametno in sproščeno,« pravi Jan Špan.

Liga ABA, 7. krog: Zadar – Igokea sinoči, danes ob 17. uri: FMP – Cibona, ob 19. uri: Cedevita – Olimpija, jutri ob 17. uri: Budućnost – Mornar, ob 19. uri: MZT – Mega B., ponedeljek ob 21. uri: Partizan – C. zvezda.