Dvoboj med drugouvrščeno Borussio Dortmund in vodilnim Bayernom iz Münchna že dolgo velja za največ, kar lahko svetu ponudi nemški nogomet. Zato ni nenavadno, da so v dnevih pred današnjim obračunom v Nemčiji nastale številne domiselne primerjave med kluboma. Med slikovitejšimi velja omeniti tisto, ki je trenerja obeh zasedb prekrstila v umetnika. »To bo dvoboj med Petrom 'Rembrandtom' Boszem in Juppom 'Ludwigom Van' Heynckesom,« so zapisali na uradni strani nemškega prvenstva. Čeprav gre za duhovito primerjavo, pa se ne zdi zgrešena. Igra bavarskega nogometnega orkestra pod taktirko Heynckesa namreč vse bolj spominja na simfonijo, ki jo je nemški velikan pod njegovim vodstvom igral v sezoni 2012/2013, ko je v Londonu nazadnje osvojili ligo prvakov. Ne le, da so nemški prvaki po vrnitvi 72-letnika iz pokoja še nepremagani, za nameček so se v prejšnjem krogu v prvenstvu znova zavihteli na prvo mesto. »Igrati v Dortmundu je bilo od nekdaj nekaj posebnega. Zaradi navijačev, stadiona in vzdušja ti začne srce biti še hitreje,« priznava Jupp Heynckes.

Precej manj razlogov za zadovoljstvo ima njegov stanovski kolega pri Borussii Dortmund Peter Bosz. Za nizozemskega trenerja se zdi, da kot marsikateri slikar tudi on preživlja mračno obdobje. Podoba njegove ekipe je v teh dneh namreč daleč od tiste, ki je navduševala na začetku sezone, ko je dobila uvodnih šest od sedmih obračunov. Črno-rumeni so brez zmage na zadnjih treh ligaških tekmah, skrbi pa je tudi sredin domači remi v ligi prvakov proti ciprskemu prvaku Apoelu iz Nikozije. »Morda derbi z Bayernom prihaja ravno ob pravem času. Ko smo na začetku sezone dosegali veliko točk, so bila pričakovanja vseh visoka, morda je zdaj drugače in so se zmanjšala,« razmišlja Peter Bosz.

Triinpetdesetletniku dodaten optimizem vliva napadalec Pierre-Emmerick Aubameyang, ki si z desetimi prvenstvenimi goli deli prvo mesto med strelci z Bayernovim ostrostrelcem Robertom Lewandowskim. Poljski zvezdnik v zadnjem obdobju strelja iz vseh topov, saj je na zadnjih šestih tekmah dosegel neverjetnih 14 golov. Čeprav je zaradi lažje poškodbe izpustil dvoboj s Celticom, pa naj bi bil za današnji »klassiker« že nared. »Tekmo bomo začeli zelo samozavestno. Lahko smo zadovoljni, saj smo zaostajali že za pet točk, zdaj pa vodimo za tri. Lahko smo le še boljši. Poleg tega Lewandowski že trenira brez bolečin. V tem trenutku kaže, da bo za tekmo v Dortmundu pripravljen,« je prepričan Bayernov Arjen Robben.

Kako zelo nepogrešljiv člen Bavarcev je Lewandowski, pove tudi podatek, da je od prihoda v klub leta 2013 v bundesligi dosegel že 107 zadetkov. Istega leta je v dresu Dortmundčanov debitiral tudi Aubameyang, ki je podobno učinkovit, saj je doslej zanje zabil 95-krat.