Več kot šestdeset kilometrov svetlobnih skulptur in lučnih girland bo na prvi decembrski dan razsvetlilo mestno središče, takrat bodo vrata odprle tudi zelene sejemske in gostinske hiške. Da bo praznična razsvetljava pravočasno pripravljena, so delavci že začeli nameščati okrasne elemente, ki jih je tudi letos (pre)oblikoval in v prostor umestil umetnik Zmago Modic.

Na vprašanje občana, ali bodo za letošnjo praznično okrasitev mesta namenili več denarja, so v javnem zavodu Turizem Ljubljana in občinskem oddelku za urejanje prostora že pred časom pojasnili, da so »sredstva, namenjena okraševanju, zadostna« in da bo tudi letošnja okrasitev »izvedena z enakimi okrasnimi elementi kot prejšnja, le razporedili se bodo drugače«, kar je razvidno tudi iz okraskov, ki so jih delavci v preteklih dneh že namestili nad Slovensko cesto. Rdeča nit okrasitve dnevne sobe mesta, kot je po celoviti prenovi Slovensko cesto poimenoval ljubljanski župan Zoran Janković, bodo namreč tudi letos elementi vesolja.

»Umetniško zasnovana praznična okrasitev privabi vsako leto veliko obiskovalcev, med njimi tudi mnoge iz tujine. Okrasitev je tudi sicer deležna veliko pozornosti v tujih medijih, ki Ljubljano vsako leto prav zaradi svoje praznične osvetlitve z edinstvenim umetniško oblikovanim tematskim okrasjem in tudi zaradi novoletnega sejma ter z obema povezanega vzdušja uvrščajo med najlepše okrašena mesta,« so medtem v zavodu skupaj z občinskim oddelkom za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili na vprašanje, zakaj se praznična okrasitev iz leta v leto ponavlja. Ob tem so pojasnili, da so skupaj z občinskim odborom za organizacijo izvedbe decembrskih prireditev pred dvema letoma sicer razmišljali o natečaju, s katerim bi izbrali katerega izmed drugih umetnikov in posledično spremenili zasnovo novoletne okrasitve, a so ugotovili, da bi bili stroški previsoki. »Vse obstoječe avtorsko oblikovano okrasje Zmaga Modica, ki obsega več kot 500 elementov, bi morali na novo oblikovati. Za zdaj ne načrtujemo sprememb, morda v prihodnjih letih, ko bomo lahko namenili sredstva za novo, drugače zasnovano izvedbo okrasitve,« so še zapisali na občinskem spletnem portalu Pobude meščank in meščanov.