Razgaljena kriza Rijeke. Osramočeno moštvo Matjaža Keka. Rijeka v popolnem kaosu. To je le nekaj ugotovitev hrvaških novinarjev po desetem porazu nogometašev Rijeke v tej sezoni. Hrvaški prvak v ničemer ne spominja na šampionsko obdobje, ko so na Kvarnerju spomladi z ognjemetom in penino proslavljali dvojno domačo krono.

Mediji pišejo o trenjih med igralci

Slovenski trener Matjaž Kek že skoraj pet let sedi na reški klopi, kar je rekord v hrvaškem klubskem nogometu. Ko je prejšnji mesec v državnem prvenstvu Rijeka klonila proti Osijeku, je ponudil odstop, a ga predsednik kluba Damir Mišković pričakovano ni sprejel. Očitno je Kek s premišljeno taktično potezo skušal predramiti garderobo, ki ostaja v globokem snu. Rijeka se je po porazu v hrvaškem prvenstvu proti Dinamu (1:3) skorajda že poslovila od ubranitve državnega naslova, mednarodni brodolom proti Austrii (1:4) pa je najverjetneje že porušil sanje o evropski pomladi. Resda moštvo še ni povsem odpisano, a glede na igro in pretrese v garderobi kriza še nikdar ni bila globlja, odkar je moštvo pozimi 2013 prevzel Matjaž Kek.

Statistika je neizprosna. Odkar so na Reki ob koncu julija izvedeli, da bo njihov nasprotnik za ligo prvakov Salzburg, je hrvaški prvak vpisal osem zmag, tri remije in deset porazov, kar pomeni le 43-odstotno uspešnost. Rijeka pod Kekom še nikdar ni izgubila štirikrat zapovrstjo, Austria pa ji je prizadejala najhujši domači poraz v zadnjih sedmih letih, ki bi bil brez razpoloženega vratarja Andreja Prskala še višji. Rijeka je po spremembah v igralskem kadru izgubila agresivnost v igri z veliko teka in predvsem zmagoviti značaj. Številni ključni nogometaši (Gavranović, Elez, Ristovski, Vešović, Andrejašević…) so večinoma zunaj tekmovalnega pogona, kar moštvu otežuje pripravo na visok ritem dveh tekem na teden v treh tekmovanjih. Mediji so se razpisali tudi o trenjih med igralci. Motor ekipe Mario Gavranović je poškodovan, a ker je menda že dogovorjen za zimski prestop k najhujšemu tekmecu Dinamu, je vse več ugibanj o njegovem resničnem zdravstvenem stanju. Navijači so že razprli transparent, na katerem ga povezujejo z razvpitim Zdravkom Mamićem.

Kek pozno ponoči zapustil Rujevico

Matjaž Kek je po porazu z Austrio zakorakal na igrišče in se vsem obiskovalcem zahvalil za podporo, česar doslej še ni storil. Ko je stopil pred novinarje, je prevzel odgovornost za nov poraz, vendar o odstopu ni govoril. »Moramo se pogledati v ogledalo in najti rešitve, ki bodo pomagale moštvu. Za tekmo proti Austrii sem izbral napačne igralce. Že mesec dni ne najdemo odgovora, kam je izginila prepoznavna igra Rijeke,« je dejal Matjaž Kek, ki je pozno ponoči zapustil stadion Rujevica. Novinarji so zabeležili tudi predsednika Miškovića, ki je s cigareto v roki premišljal o nadaljnjih korakih, sicer pa na Hrvaškem ostajajo naklonjeni Matjažu Keku. V tamkajšnjem tisku vlada dokaj enotno prepričanje, da Kekov odhod ne bi končal krize Rijeke, bi pa Mariborčanu na stežaj odprl vrata za vrnitev na položaj selektorja v slovenski reprezentanci.