Kitajski milijonar iz Pekinga Zhang Wei je bil julija letos v švicarskem hotelskem baru Devil's Place, ki ponuja več kot 2500 vrst viskija. Viski so mu natočili iz neodprte steklenice, označene z letnico 1878 in imenom Macallan. Dvocentilitrski šilček, ki ga je milijonar popil, naj bi bil najdražji šilček viskija na svetu.

Zaradi neskladnosti med plutastim zamaškom in oznako v časopisnih člankih so prisotni takoj podvomili v verodostojnost viskija. V hotelu so se odločili, da vzorec pošljejo na analizo na škotski inštitut Rare Whisky 101, kjer so potrdili, da viski zagotovo ni bil destiliran pred letom 1970.

Pred ugotovitvijo milijonar zapisal, da okusi zgodovino

V hotelu so rezultate analize takoj sprejeli in milijonarju kupnino povrnili. Rezultati analize so pokazali, da je viski za zbiratelje »skoraj brez kakršnekoli vrednosti.« Če bi bil viski pristen, bi bila ena steklenica ocenjena na slabih 255 tisoč evrov.

Wei je sicer pred ugotovitvijo, da je viski ponaredek, na blogu zapisal: »Da vsem odgovorim, dober okus je imel. To ni bil le okus, temveč tudi zgodovina.«

Upravnik hotela Sandro Bernasconi je povedal, da Wei ob ugotovitvi ni bil jezen, »zahvalil se mi je za iskrenost hotela in dejal, da so bile njegove izkušnje v Švici vseeno dobre.«