Veliko negotovosti je med ljudmi na širšem Koroškem, vse od Dravske pa do Mislinjske doline, danes povzročil izredno močan vonj, ki se je že od zgodnjih jutranjih ur, ko naj bi se najprej pojavil na območju Slovenj Gradca, širil po vsej Koroški. Nekatere je še najbolj spominjal na plin propan-butan. Nič čudnega, da so začeli v regijskem centru uprave za zaščito in reševanje zvoniti telefoni, prebivalce različnih krajev pa je najbolj zanimalo, ali gre za kakšno zdravju nevarno snov in kako naj v tem primeru ravnajo.

Kot je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, so bili gasilci, delavci komunale in upravljalci plinovodov na terenu ves dan, a vzroka za smrad niso odkrili. »Na terenu je bila tudi enota mobilnega laboratorija, s katero smo merili koncentracije, a te nikjer niso bile presežene,« je povedal Matijevič. Iz previdnosti pa so v ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) občanom, zlasti starejšim, bolnim, nosečnicam in otrokom, kljub temu priporočili, naj se raje zadržujejo v zaprtih prostorih ter omejijo gibanje in druge aktivnosti na prostem. Kot je dejala zdravnica Neda Hudopisk, predstojnica ravenske enote NIJZ, so to storili izključno iz previdnosti, saj dokler ne vedo, za kakšen plin gre, tudi ne morejo predvideti morebitnih posledic za zdravje.

Več ur v negotovosti

»Vonj je bil izrazito močan, res zelo neugoden. Moti pa nas predvsem to, da smo bili kar nekaj ur prepuščeni sami sebi in nismo vedeli, ali ne bi bilo bolje uporabiti plinske maske. Mislim, da je od pristojnih zelo neodgovorno, da ljudem svetujejo le, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Sploh pa bi bilo zanimivo raziskati, koliko časa je potrebnega, da na Koroško prispe mobilna enota laboratorija. Ker če za to potrebujejo nekaj ur, koncentracija v tem času res izzveni in vzroka smradu tako ni mogoče odkriti,« je povedala ena od Korošic, ki je upravičeno zaskrbljena. Dodala je, da pristojne službe na takšna presenečenja očitno niso pripravljene. »Vsi vedo, kako ravnati ob morebitni poplavi in kaj takrat vzeti v roke. Vonj, ki lahko draži dihalne organe in druga čutila, pa je za mnoge tabu,« se je pridušala naša sogovornica.

Kriva avstrijska papirnica?

Pozno popoldne pa so z uprave za zaščito in reševanje sporočili, da mobilna enota z ekološkim laboratorijem v zraku ni zaznala prisotnosti snovi ali plinov, ki bi lahko bili zdravju škodljivi, zato so priporočilo o omejenem gibanju na prostem preklicali. Skoraj hkrati pa je avstrijska ORF poročala, da je prišlo v noči na petek v papirnici Mondi v Frantschachu v občini Sankt Gertraud do izpada delovanja. Ob tem so v ozračje ušli plini, ki jih ob nemotenem delovnem procesu sploh ne bi zaznali. In tudi na avstrijski strani so se stanovalci, zlasti tisti, ki živijo v bližini papirnice, pritoževali nad močnim smradom. Ena prebivalka je potožila, da je oster smrad, kljub temu da je zaprla okna in vrata, zašel tudi v njeno stanovanje. Podobne vonjave naj bi tamkajšnji prebivalci zaznali že večkrat, zato so se tudi že pritožili lokalni občinski izpostavi Frantschach-Sankt Gertraud.

Kot je dejal župan tega avstrijskega kraja Günther Vallant, so z vodstvom podjetja že stopili v stik. Za avstrijsko nacionalno televizijo ORF je pojasnil, da je težava nastala zato, ker ob izpadu delovanja v papirnici niso zgoreli tako imenovani nekondenzirajoči plini, ki so ušli v ozračje. Vodstvo papirnice Mondi se je danes zjutraj na novinarski konferenci že opravičilo za nastali preplah in zagotovilo, da plini niso nevarni za zdravje. Avstrijska ORF je ob tem še poročala, da so omenjeno podjetje v preteklosti že večkrat opozarjali na smrad, ki se širi v okolico, in zahtevali tudi povečan nadzor.