Geopolitične napetosti med Severno Korejo in ZDA so za investitorje že nekaj časa v ozadju, pozornost pa je usmerjena v rezultate svetovnih korporacij v tretjem četrtletju. Večinoma smo priča pozitivnim presenečenjem in dobrim napovedim. V Evropi se proizvodna aktivnost krepi z največjim tempom od leta 2000. Povpraševanje po dobrinah se krepi bolj kot lahko tovarne dobrine proizvajajo, zato časi dobave počasi naraščajo in so na najvišji točki po letu. Tudi rast zaposlenosti je zelo spodbudna novica. Rast povpraševanja še ne vpliva preveč na rast cen, oktobrska 1,4-odstotna inflacija pa je bila še pod nivojem, ki si ga je zadala ECB.

Zelo dobre novice prihajajo iz vseh segmentov tehnološke panoge. Facebook je povečal prihodke za 47 odstotkov, čisti dobiček pa za 84 odstotkov. Največji, in sicer kar 88-odstotni delež med prihodki zavzemajo prihodki od reklam na mobilnih platformah. Nekatere vlagatelje skrbi vpliv zlorab identitete na morebitno manjšo rast v prihodnosti, zato je vodstvo podjetja poskušalo pomiriti vlagatelje z objavo načrtov o velikih vlaganjih na področju internetne varnosti.

Spletni trgovec Amazon je prav tako močno presegel pričakovanja analitikov, kar je poneslo tečaj delnic močno kvišku (+13 odstotkov). Pri tem je spletni trgovec pozitivno presenetil z ustvarjenimi prihodki in z dobičkom. Vlagatelji še vedno verjamejo vodstvu, da bo enkrat »uspelo« delati soliden dobiček, do takrat pa so navdušeni nad širitvijo podjetja na vsa možna področja trgovine, naj bo to internetna trgovina, občasne storitve, živila, oblačila ali trgovina z zdravili. Širitev družbe seveda terja investicije, ki pomikajo dobiček v drugi načrt.

Tudi Microsoft je objavil zelo dobre rezultate in presegel pričakovanja analitikov, saj je povečal prihodke za 12 odstotkov in dobiček za 17 odstotkov.

Eno od redkih razočaranj v zadnjem času je vlagateljem priredilo avtomobilsko podjetje Tesla, ki je v tretjem trimesečju poslovalo z veliko izgubo. Lansko leto so imeli 22 milijonov dolarjev čistega dobička, letos pa so ustvarili 671 milijonov dolarjev izgube. Vodstvo družbe kot glavni razlog navaja stroške, povezane s povečanjem proizvodnje modela 3. Največje težave imajo pri proizvodni liniji za baterije v Gigatovarni. Tako se zdijo napovedi o proizvedenih 10.000 modelih 3 na teden, precej nedosegljive vsaj do druge polovice prihodnjega leta.

Ena od najbolj vročih tem so kriptovalute, kjer sentiment še naprej krojijo »vlagatelji«, željni hitrega zaslužka. Tako je cena bitcoina presegla ceno 7000 dolarjev. Posredniki na finančnih trgih so začeli ponujati vse več finančnih produktov strankam na osnovi kriptovalut. Tako je največja borza z izvedenimi finančnimi instrumenti (CME Group – oziroma borza v Chicagu) objavila, da bo zaradi velikega povpraševanja do konca leta predstavila terminske pogodbe na bitcoin (futures). Na pripombe, da so prenagljeni ter spodbujajo k ustvarjanju mehurčka, vodstvo borze odgovarja, da jih ne zanima, s čim ljudje trgujejo, temveč da jim želijo omogočiti možnost zaščite njihove naložbe. Nekateri skeptiki poudarjajo, da velike igralce zanima prizorišče, ker pač glasba igra in stranke plešejo, ne zanima pa jih, kaj bo ob štirih zjutraj, ko godba odide domov.