Predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je ostro napadel dopinške prekrškarje iz Sočija 2014. »Gre za zlorabo testov in laboratorijev, ki jih je odobrila Wada. Če bodo te manipulacije dokazane, gre za neposreden napad na integriteto olimpijskih iger in Moka,« je dejal Bach na zasedanju skupščine zveze nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC) v Pragi.

Tekača Aleksander Legkov in Jevgenij Belov sta v sredo dobila doživljenjski prepovedi nastopanja na tekmovanjih pod okriljem Moka, njuna izključitev je povezana z dopinškim škandalom z iger v Rusiji pred tremi leti.

Obenem je Bach poudaril, da je Oswaldova komisija s tema kaznima izrekla šele prvi del ukrepov. Oswaldova komisija preučuje individualno vpletenost športnikov, osumljenih sodelovanja v dopinškem procesu v Rusiji, ki ga je razkrilo McLarnovo poročilo. Predsednik Moka je dejal, da komisija še vedno dela ter da bo že »v naslednjih dneh znanih še več odločitev.«

Odločitev o tem, ali bodo kazni za športnike vplivale tudi na naslednje olimpijske igre v Južni Koreji oziroma o tem, ali bodo osumljeni ruski športniki smeli nastopiti v Pyeongchangu, pa bo Mok po zagotovilih Bacha sprejel najpozneje decembra.