Če so v zadnjih letih v Evropi uspehe praviloma nizali španski klubi, se vsaj v ligi prvakov zdi, da so jim letos primat odvzeli njihovi angleški tekmeci. Po dobri polovici odigranih tekem skupinskega dela so namreč tako Liverpool, Tottenham, Manchester United kot tudi Manchester City na prvem mestu, za nameček pa še nobeden od njih ne pozna poraza. Od španskih ekip gre za zdaj po načrtih le Barceloni, ki je pričakovano najboljša ekipa v skupini D, medtem ko sta Sevilla in branilec evropskega naslova Real Madrid druga, Atletico Madrid pa utegne ostati celo brez uvrstitve v evropsko ligo.

Če bi Realov tekmec v skupini H Borussia Dortmund v Evropi igral tako uspešno kot v nemškem prvenstvu, bi se z drugorazrednim evropskim tekmovanjem verjetno spogledovali tudi pri kraljevem klubu. Ta se nemara spopada celo z največjo krizo, odkar je vodenje ekipe prevzel Zinedine Zidane. »Real je dosegel dno,« so po porazu v Londonu (1:3) alarm zagnali španski mediji. Ne neupravičeno, saj so Madridčani znova odigrali neprepričljivo, v skupinskem delu pa dosegli sploh prvi poraz po oktobru 2012, ko je bila tedaj od njih boljša prav Borussia Dortmund.

Poraz Reala bi bil še višji, če pri zaostanku 0:3 Cristiano Ronaldo ne bi dosegel častnega zadetka in če ne bi zvezdnik Tottenhama Dele Alli v drugem polčasu z glavo zapravil priložnosti za hat-trick. »Ne vem, kaj pomeni, ko nekateri pravijo, da smo v krizi. Ljudje zelo hitro pozabijo na naše pretekle dosežke. Lahko izgubimo tudi tri ali štiri tekme, a krize nikoli ne bo. Smo šele na začetku sezone, še vedno imamo čas, da postanemo boljši,« je zatrdil Cristiano Ronaldo, ki je s soigralci po porazu v prvenstvu proti novincu v ligi Gironi v sredo izgubil še drugič zapored.

Nič slabše od Tottenhama se ni odrezal Manchester City, ki je bil še drugič v dveh tednih boljši od Napolija. Meščani so v Neaplju slavili zmago z izidom 4:2 in še dvaindvajsetič zapovrstjo ostali neporaženi, s čimer so postavili nov klubski rekord. Kako dominantni so nogometaši trenerja Pepa Guardiole v letošnji sezoni, pove tudi statistični podatek, da so se po zadetku gostiteljev za 1:0 sploh prvič po 26. avgustu znašli v zaostanku. Obenem ne gre zanemariti niti, da so Angleži tekmo začeli z nekaterimi najboljšimi posamezniki na klopi, saj so na njej med drugim obsedeli tako David Silva, Gabriel Jesus, Kyle Walker, Yaya Toure kot tudi vratar Claudio Bravo.

»Angleški nogomet se je absolutno vrnil. Trajalo je nekaj časa, a zdaj so postali velesila in odvzeli primat Špancem,« je zatrdil nekdanji škotski reprezentant, danes pa strokovni komentator pri BBC Pat Nevin.