Navsezadnje lahko napačna barva uniči želeno podobo vašega doma, česar si zagotovo ne želite. Preden torej vzamete v roke pleskarski valjček ali čopič, se poučite o najobičajnejših napakah, ki jih lastniki naredijo pri pleskanju, in si prihranite kasnejšo nejevoljo.

Lističi z barvno paleto

Ko govorimo o zidnih barvah, velikost nedvomno šteje. Lističi z barvami, ki si jih lahko ogledamo v trgovini ali jih vzamemo s seboj, niso dovolj veliki, da bi lahko ocenili, kakšna je barva videti v resnici. Najbolje je kupiti majhno (poskusno) pločevinko odtenka, ki nam je všeč, in z njim pobarvati večjo površino na več zidovih v prostoru. Kakšen je končni barvni učinek, je namreč odvisno tudi od strani neba ter količine in kota, pod katerim pada svetloba, poleg tega je barva drugačna podnevi kot ob umetni svetlobi. Šele potem se odločite za nakup izbranega odtenka.

Izbira vrste barve

Katero vrsto barve naj izberemo, je odvisno od namena prostora. Mnogi lastniki stanovanj niso ravno navdušeni nad polsijajno barvo, vendar je ta bolj obstojna od navadne ali mat ter odporna na vodo, zaradi česar je idealna za kopalnice in kuhinje. Po drugi strani običajne in mat barve dopuščajo popravke, zato jih uporabljamo v prostorih z velikim prometom, denimo za predsobe, hodnike in otroške sobe. Pomembno je tudi, kakšni so barvni podtoni v prostoru. Izbrana zidna barva namreč deluje drugačna, ko jo združimo z drugimi, denimo rožnati odtenek z rumenim, zato vedno upoštevajmo tudi elemente v prostoru (kuhinjske pulte, kamniti kamin, omarice). In ne pozabite na talne obloge. Parket v topli barvi mahagonija se denimo ne sklada s hladno sivo barvo.

Dolgočasna barvna paleta

Bež in bela z belo obrobo? Tako dolgočasno, da lahko kar zaspimo. Nekateri lastniki vztrajajo pri dolgočasnih barvah, da jim stanovanja ni treba kaj kmalu prepleskati – toda barva je odsev vaše osebnosti. In če se držite samo ene barve v vseh prostorih, stanovanju manjka globine. Pomembno je izbrati komplementarno barvno paleto, ki razgiblje videz, poleg tega je zdaj moderno mešati med seboj nevtralne barve, kot so topli sivi in bež odtenki ter mehki toni.

Napačna bela barva

Če se ne spoznate na barve, imamo za vas novico: ne morete kar izbrati »bele« barve in je za vas delo končano. Celo bela ima različne ravni in odtenke, zato je dobro vedeti, kakšno hočete, preden odhitite v trgovino. Nekateri beli odtenki so hladni, drugi topli, spet tretji nevtralni, zato naj bo izbira odvisna od podtonov opreme v prostoru. Še ena pogosta napaka je uporaba preveč bele barve, ki sobo presenetljivo naredi sivo in pusto. Namesto povsem bele izberite rahlo rožnat ali rumenkast odtenek.

Namen prostora

Psihologija barv pozna nekaj osnovnih pravil, pravijo izvedenci. Rdeča recimo pospeši srčni utrip in krvni pritisk, zato je dobra izbira za prostor, kjer se zabavamo in sprejemamo goste, nikakor pa ni primerna za spalnico. V slednjo sodijo umirjeni odtenki zelene in modre, medtem ko lahko delovni kabinet prepleskamo v mornarsko modro. Nikoli ne pobarvajte kopalnice v rjavo ali rumeno, ker ne oddajata pravega »sporočila«, medtem ko je priporočljiva bela, ki vedno spominja na čistočo.

Kaj pa strop?

Strop je peta stena, zato bi ga morali obravnavati z enako pozornostjo kot druge štiri. Najsi zanj izberete belo ali živahnejšo barvo – če ga prepleskamo prav, zidna barva zažari v pravi luči. Stropa nam ni treba pleskati tako pogosto kot stene, saj se praviloma skoraj ne umaže, če pa ga zanemarimo, deluje umazano in dolgočasno.

Barvno poudarjena stena

Samo ena stena, pobarvana z drugačno barvo, je očitno rešitev za lastnike, ki se bojijo uporabiti barve v domu. Toda pomislite, kako močna naj bo izbrana barva na poudarjenem zidu. Nikakor si ne želite, da bi bila kričeča, še posebno če so drugi zidovi beli. Drzni odtenki delujejo dobro le, če so vključeni v celovito barvno shemo stanovanja ali hiše. Bodite pozorni, v katerih prostorih želite barvno poudarjeno steno; nekateri so namreč za to bolj primerni kot drugi. Barvni zid je namenjen temu, da določen čudoviti prostor, denimo jedilnica, pritegne pozornost, nikakor pa si tega ne želite v kopalnici ali stranišču.

Vprašljive tehnike pleskanja

Različne tehnike pleskanja, denimo s šablonami ali z gobico, so videti lahke, ko jih gledamo v televizijskih oddajah o prenovi doma, a temu ni povsem tako. Če jih ne obvladamo, lahko poškodujemo stene, na katerih ostane nezaželena tekstura. Take stene je težje popraviti in morda bomo za glajenje morali najeti pleskarja. Če nameravate dom v prihodnjih letih prodati, upoštevajte tudi, da posebne tehnike pleskanja potencialnim kupcem najbrž ne bodo všeč. Če pa bi vendarle radi v izvirnem slogu prepleskane stene, raje najemite mojstra, ki bo delo opravil pravilno in lepo.

Vir: www.realtor.com