Pražene lešnike lahko kupite, lahko pa jih pripravite tudi doma v nekaj korakih:

1. lešnike posušite

2. lešnike v eni plasti stresite v pekač, obložen s papirjem za peko

3. lešnike pecite približno 15 minut na 175°c, vmes enkrat previdno premešajte

4. zajemalko na enkrat pražeih lešnikov previdno prenesite na kuhinjsko krpo

5. iz krpe naredite neprodušno culico in po njej drgnite

6. culico razgrnite in iz nje poberite pražene in olupljene lešnike

7. enako ponovite z preostalimi pečenimi lešniki

8. ohlajene olupljene in pražene lešnike hranite v posodici

Video priprave in foto po korakih si oglejte tukaj.

Praženi lešniki so fenomenalni kar sami, za prigrizek, super pa so tudi v doma pripravljeni granoli oziroma musliju.

Zakaj se splača pripravit domačo granolo? Ne le zato, ker je odlična – sploh, če jo jeste s toplim mlekom, v katerega se stopi javorjev sirup! Ampak tudi zato, ker je dobra za vas, saj vsebuje:

OVSENE KOSMIČE, ki so odličen vir vlaknin, ki jih potrebujete za dobro prebavo, zmanjševali pa naj bi tudi nivo holesterola,

PRAŽENE LEŠNIKE, ki vsebujejo vitamine, vlaknine in beljakovine, skrbijo pa za dobro prekrvavitev in zdravje dojk,

OLIVNO OLJE, ki je med najlažje prebavljivimi olji, skrbi pa za zdravje dojk, zmanjšuje pa tudi tveganje za srčni infark.

CHIA SEMENA, ki vsebujejo zdrave omega 3 maščobne kisline in so nasitne, znižujejo pa tudi visok krvni pritisk.

V že pripravljeno granolo lahko dodate tudi suho sadje, na primer posušena sesekljana jabolka.

Domačo granolo lahko grickate kar tako, med obroki. Odlična pa je tudi v hladnem ali toplem mleku. Dodatnega slajenja nikakor ne potrebujete, saj že sama granola vsebuje javorjev sirup. Granolo pa lahko postrežete tudi na grškem jogurtu ali skyru. Poleg jogurta ali skyra ter granole, pa dodajte še nekaj svežega sadja in če želite, vse pokapajte še z čisto malo javorjevega sirupa. Božanski obrok!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE

160 g ovsenih kosmičev

80 g praženih lešnikov

30 g kokosovih lističev

1 žlica chia semen

50 g olivnega olja

80 g javorjevega sirupa

1 ščepec soli

1/2 žličke cimeta

1/2 žličke vanilijeve paste

PRIPRAVA

V eni skledi zmešajte ovsene kosmiče, lešnike, kokosove kosmiče in chia semena.

V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup, ščepec soli, cimet in vanilijevo pasto.

Mokre sestavine prelijte k suhim in dobro premešajte.

Pripravite pekač in ga obložite s papirjem za peko. Nanj razporedite dobljeno mešanico – naj bo v enem sloju!

Pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 160°c. Vmes enkrat previdno premešajte.

Ohlajeno granolo hranite v vrečki.

Granolo uporabite za grickanje, jo jejte skupaj s (toplim) mlekom ali pa postrezite na grškem jogurtu ali skyru ter okrasite s svežim sadjem in nekaj kapljicami javorjevega sirupa.