Nobena mačka ni tako elegantna kot prav črna bleščeča mačja lepotica. Toda črne mačke in mačji mladički so v zavetiščih pogosto spregledani in čakajo na novi dom precej dlje kot tiste drugih barv in vzorcev. Le zakaj?

Črne lepotice kot vraževerni simbol

Mačke so bile v zgodovini visoko cenjene domače živali, še posebno zaradi lovljenja škodljivcev. V starem Egiptu so jih častili kot božanstvo in jih mumificirali prav tako kot ljudi. Sčasoma pa so se črne mačke spremenila v vraževerni simbol, ki prinaša nesrečo in smrt. V srednjem veku so verjeli, da poosebljajo zle duhove, in jih povezovali s čarovnicami. Še danes številni verjamejo, da črna mačka, ki jim prečka pot, prinaša nesrečo. Prav razbijanju predsodkov je namenjen današnji dogodek v ljubljanskem zavetišču, kjer si želijo, da bi obiskovalci posvojili čim več teh žametnih lepotičk.

Posvojitve črnih mačk in starejših psov

Noč črnih mačk se bo začela ob 16. uri z delavnico za najmlajše, na kateri bodo otroci izdelovali čarovniške mačje maske. Letos jim bo čarovnica Maja v pravi čarovniški hiški prebrala pravljico o zapuščenem črnem mačku Herbertu, ki išče dom, toplino in ljubezen. Skupaj z glavnim junakom zgodbe bosta razbijala nesrenice oziroma »buče« o starejših psih. Obiskovalci boste lahko spoznali prijetnejše plati starejših psov – v zavetišču si želijo, da bi jih čim več našlo novi dom. Sledil bo skrivnostni ogled novih prostorov za oddajanje mačk in prižig luči. Sobice mačk bodo priložnosti primerno okrašene, uradne ure za oddajo pa so v zavetišču Gmajnice podaljšali do 18. ure.