Na robu zelo živahnega trga na gvatemalski planoti, na jugu te srednjeameriške države, se za vrati pokopališča Cementerio General širi tišina in spokojnost. Toda za varljivo vsakdanjimi stenami se skriva na stotine pisanih grobov, ki se bočijo po hribu.

Nekomu, ki izhaja iz drugačnega kulturnega okolja, se morda pisanost nagrobnikov zdi nezdružljiva s tistim, kar v našem okolju povezujemo z odhodom »na oni svet« in s pieteto do mrtvih. Toda po majevski tradiciji čaščenje mrtvih spodbuja žive, da se sprijaznijo z neizbežnostjo smrti.

V kulturi majevskih naslednikov K'iche, ki živijo v tamkajšnem mestu Chichicastenango, je v navadi, da cvetje, kadila in piščance prinašajo na grobove skozi vse leto. Za Dan mrtvih, ki ga obeležujejo v začetku novembra, pa družine očistijo in prebarvajo grobove svojih najdražjih, ki niso več z njimi.

Simbolični pomen barv

Barve, s katerimi prebarvajo grobove, skrbno izberejo, saj ima vsaka barva svojo simboliko. Bela predstavlja čistost, turkizna je barva zaščite, rumena pomeni življenjsko moč sonca, medtem ko ostale barve in njihovi odtenki predstavljajo poklon preminulem in razkrivajo pokojnikove najljubše barve.

V Gvatemali, kjer je sicer prevladujoča religija rimokatolicizem, so majevski običaji še vedno močno pristni. Mešanje predkolumbijske in rimokatoliške religije sega v 16. stoletje, ko so španski osvajalci prišli v današnjo Srednjo Ameriko in poskušali izbrisati avtohtono kulturo. Starodavna prepričanja Majev so se uspešno prepletala s krščansko religijo in se kljub stoletja trajajoči kolonizaciji na ta način uspela ohraniti vse do danes.

Prehod osebe v posmrtno življenje je odvisen od spoštovanja grobišč

V 18. stoletju so v Chichicastenangu odkrili sveto besedilo iz pred kolumbijskih časov, znano kot Populi Vuh. Njegova vsebina razkriva, kako močno so majevska verovanja vplivala na katolicizem. V svetem besedilu je zabeleženo majevsko videnje stvarjenja človeka, prav tako pa so v njem opisani običaji in verovanja, ki so še vedno del ljudstva K'iche. Po starodavnem rokopisu mrtvi živijo v podzemlju Xibalbe, kjer komunicirajo z živimi skozi sanje. Prehod osebe v posmrtno življenje pa je močno odvisen od pravilno izvedenih ritualov, v katerim imajo barve pomembno vlogo.